Be nem jelentett tüntetéshez és szabályos demonstrációkhoz, felháborodáshoz és tiltakozáshoz vezetett Németországban egy emberölés, amellyel egy szíriai és egy iraki férfit gyanúsítanak. A hét végén történt esettel kapcsolatban hétfőn Angela Merkel kancellár is kifejtette a véleményét szóvivője útján.

Képernyőfotó: YouTube.com

Képernyőfotó: YouTube.com

Németországban nincs hely az önbíráskodásnak – hangsúlyozta tájékoztatóján Steffen Seibert.

A szövetségi kormány a lehető legélesebben elítéli, ha bárki is „hajtóvadászatot folytat eltérő származású, eltérő kinézetű emberek ellen, vagy félelmet próbál terjeszteni” – mondta a kormányszóvivő egy Chemnitzben vasárnap bejelentés nélkül tartott demonstrációval kapcsolatban.

A Szászország tartományi nagyváros ügyészsége hétfő délután, a kormányszóvivői tájékoztató után közölte, hogy a tüntetést kiváltó emberöléssel egy 23 éves szíriai és egy 22 éves iraki állampolgárt gyanúsítanak.

A hatóság szerint a két férfi vasárnap hajnalban leszúrt egy 35 éves német férfit a chemnitzi belvárosban. Az áldozatot kórházba szállították, ahol belehalt sebesüléseibe. A két gyanúsítottat őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. A bűncselekmény indítéka egyelőre nem ismert.

A chemnitzi rendőrség és az ügyészség korábban arról tájékoztatott, hogy a belvárosban tartott szabadtéri fesztivál szombati programjai után, éjjel összetűzésbe keveredett egy csoport „különböző nemzetiségű férfi”. Egy ember meghalt, ketten súlyos sebesüléseket szenvedtek. A helyszínről többen elmenekültek, a rendőrök két embert, egy 22 és egy 23 éves férfit elfogtak, és vizsgálják, hogy van-e közük a bűncselekményekhez – áll a rendőrség és az ügyészség vasárnapi közleményében.

Vasárnap délután egy nagyjából 800 fős csoport felvonulást tartott Chemnitz központjában. A megmozdulást nem jelentették be, a rendőrséggel nem működtek együtt.

A Bild című lap beszámolója szerint a csoport dühöngő tömeggé változott. Kiemelték, hogy „hihetetlen jelenetek játszódtak le: radikálisok külföldinek tartott emberekre vadásztak”.

Az eset széles körben felháborodást keltett Németországban, több párt is megnyilatkozott, a történteket eltérően ítélték meg.

Több szervezet hétfőre tüntetést jelentett be Chemnitzben.

A német fősodratú média ez alkalommal is napokig hallgatott az eseményekről.

Mára a drezdai Pegida, a lipcsei Pegida és az AfD is demonstrációt jelentett be a chemnitzi áldozatok emlékére. 

Lassan hozzá kell azonban szokni, hogy mindenki, aki az elharapozó késeléseket ellenzi és ezért az utcára megy, azt a Spiegel és hasonló balliberális oldalak és a vezető politikusok is „rechtsextrem”-nek, tehát szélsőjobboldalinak nevezik.

Minden egyes ilyen tüntetésnél rendre megjelennek a német sajtó által „ellentüntetőknek” titulált antifa csoportok, amelyeket buszokkal szállítanak a helyszínre, majd ezek elkezdik a tüntetőket, illetve a rendfenntartókat provokálni, köveket, üres üvegeket dobálni. 

demokrata.hu