A szervezők által „fekete csütörtöknek” nevezett megmozdulásnak különböző formái voltak: a délnyugati Bordeaux-ban szórólapokat terjesztettek, máshol minimális szolgáltatás volt csak a rendőrőrsökön, míg a repülőtereken munkabeszüntetéseket tartottak a déli órákban a szakszervezetek.

Hirdetés

A legfőbb rendezvényt több száz rendőr részvételével a párizsi városháza és a prefektúra közelében tartották.

„Az olimpián mi nem veszünk részt!” – skandálták a rendőrök, miközben „elismerés nélkül nincs részvétel” feliratot tartottak magasba a szakszervezeti képviselők.

A szakszervezetek garanciákat követelnek a nyári szabadságjogosultságra, prémiumokat minden alkalmazottnak 2000 euró összegig, és szociális támogatást, elsősorban a gyermekek felügyeletére.

Korábban írtuk

A három fő rendőri szervezet (Alliance, Unité SGP Police-FO és Unsa-Police) képviselőit hétfőn fogadta Gérald Darmanin belügyminiszter.

„A tárcavezető megismételte azon kérését, hogy az intézkedéseket január végéig véglegesítsék” – közölte az AFP hírügynökséggel a minisztérium, amely szerint a hétfői megbeszélések „a nyári mozgósítás díjazásának feltételeiről és az azt támogató intézkedésekről konstruktívak voltak”.

Becslések szerint mintegy 500 millió eurós összeget kellene a rendőrök követeléseire fordítani.

Az FO szakszervezetének december 22-én küldött levelében Gérald Darmanin azt kérte, hogy július 26. és augusztus 11. között az állomány „100 százaléka” dolgozzon, cserébe június 15. és szeptember 15. között minden alkalmazott számára 10 munkanapnyi szabadságot javasolt. A prémiumokat illetően a belügyminisztérium 500 eurós kompenzációt, a „rendkívülien kivételes” esetekben pedig 1000 vagy akár 1500 eurót is kész felajánlani.