Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna
Holttest egy összeomlott lakóház romjai között a délkelet-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 8-án
Hirdetés

Erdogan a Kahramanmarasban felállított sátorvárosban arról is beszámolt, hogy a sebesültek száma 49.133-ra nőtt.

A török államfő elmondta, hogy a mentési munkálatokat az első nap több nehézség hátráltatta, főként, ami a repülőtereket és az utakat illette, de a második napra és mostanra urai lettek a helyzetnek. Elismerte ugyanakkor, hogy az üzemanyag-ellátással továbbra is gondok vannak a katasztrófa sújtotta térségben.

A török vezető beszédében arra kérte a lakosságot, hogy ne üljön fel a provokációknak, és a katasztrófavédelem tájékoztatását kövesse. „Ma az egység, a szolidaritás ideje van” – húzta alá.

Egyúttal azt üzente a helyieknek, hogy ne aggódjanak, senkit nem hagynak az utcán. Akik igénylik, és nem elégedettek a sátorral, Antalya tartomány és Mersin tartomány hoteleiben tudnak szállást biztosítani a számukra – jelezte.

A földrengések sújtotta dél- és délkelet-törökországi régióban rengeteg ember nem szándékozik elhagyni a helyszínt, mert közeli hozzátartozói még mindig a romok alatt vannak.

A török elnök bejelentette, hogy a károsult családoknak 10 ezer líra (mintegy 192 ezer forint) anyagi támogatást nyújt a kormányzat.

A mentési munkálatok mellett megkezdik a romok eltakarítását is – közölte, majd jelezte: az a céljuk, hogy egy éven belül új házakat építsenek minden érintett tartományban.

Erdogan Kahramanmaras tartomány után Hatayba is ellátogat.

Korábban írtuk