Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Az eddig tartózkodási engedély nélkül Olaszországban dolgozó bevándorlók letelepítése miatti feszültség napok óta késlelteti a római kormány második gazdaságélénkítő csomagjának kibocsátását, amelynek szerves részét képzi az illegális migránsok munkavállalásának szabályozása.

A baloldali Demokrata Párt (PD), a volt PD-főtitkár Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) valamint más baloldali kormányerők elképzelése szerint több mint fél millió bevándorló kaphat hat hónapra szóló, de megújítható tartózkodási és ezzel együtt munkavállalási engedélyt, valamint egészségügyi és társadalombiztosítást. Az ugyancsak kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) ellenzi a „teljes” legalizálást, ami a párt szerint nem segíti a feketemunka felszámolását, ellenkezőleg növelheti a bevándorlók kizsákmányolását az őket alkalmazó vállalkozók, bűnszervezetek „tisztára mosásával”.

A feszültség tisztázására a római kormány kedden közleményt bocsátott ki, amely megerősítette, hogy a migránsok szabályozásáról a kormánypártok között megszületett a „politikai egyetértés”. Ennek gyakorlati-jogi részleteit a Luciana Lamorgese vezette belügyminisztériumnak kell kidolgoznia. A mostanáig elkészült jogi tervezet azonban az M5S „legitim” felvetéseihez vezetett – fogalmaz a kormányközlemény.

Korábban írtuk

A római kormány leszögezte, hogy a már Olaszországban dolgozó bevándorlók tartózkodásának meghatározott időre szóló engedélyezése a kizsákmányolásuk és a feketemunka felszámolását célozza, valamint a rendszeres egészségügyi ellenőrzésük biztosítását, főleg a jelenlegi járványhelyzetben. Hozzátette, hogy figyelembe kívánják venni az emberek méltóságának tiszteletben tartását, a gazdasági átláthatóságot és a munkavállalás szabályosságát.

Az illegálisan Olaszországban tartózkodó és dolgozó bevándorlók helyzetének rendezését Teresa Bellanova agrárminiszter, az IV politikusa kezdeményezte a belügyi tárcával, valamint a dél-olaszországi fejlesztésért felelős miniszter Giuseppe Provenzanóval közösen, aki a PD politikusa. Az intézkedés eredetileg a járványban idénymunkások nélkül maradt mezőgazdaságnak kívánt segítséget nyújtani a termés megmentésére, mintegy 200 ezer munkás alkalmazásával. Ezzel egy időben az olasz családoknál dolgozó idősgondozók, illetve háztartási személyzet helyzetét is rendezni kívánta. A munkavégzés legalizálása nem kizárólag, de jelentős többségében külföldieket érint: az agrárszektor esetében többségében afrikai migránsokról van szó, az olasz családoknál pedig ázsiai és EU-n kívüli kelet-európaiakról.

A már a szicíliai partoknál állomásozó Rubattino komphajó után újabb karanténhajót „vetnek be” az Agrigento közeli Porto Empedicle kikötőjében. A 250 fős hajón a Lampedusa szigetére és Agrigento partjaira érkező migránsokat helyezik karanténba. Az Il Giornale jobboldali napilap úgy értesült, a hajót az olasz állam havi több mint 1 millió euróért bérli, vagyis személyenként 4000 eurót fizet.