Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Újabb tűzszünet életbe léptetéséről állapodott meg a Donyec-medencében az újévi ünnepek idejére a háromoldalú, Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló minszki összekötő csoport – erősítette meg Martin Sajdik, az EBESZ különmegbízottja és Ertugrul Apakan, a szervezet ukrajnai megfigyelői missziójának vezetője pénteki közleményében.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A fegyvernyugvás a megállapodás szerint december 29-én lép életbe. Jevhen Marcsuk, az összekötő csoport biztonsági kérdésekkel foglalkozó alcsoportjának Kijevet képviselő tagja az egyik ukrán televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy az előzetes megállapodás csütörtökön az albizottság videókonferenciával tartott tanácsozásán született meg. A javaslatot Kijev terjesztette elő még a legutóbbi, december 19-i minszki találkozón. Hozzáfűzte, hogy a fegyvernyugvást az ukrán fél a harcokban megsérült infrastrukturális létesítmények helyreállítására tervezi kihasználni. 

Eduard Baszurin a donyecki szakadárok „parancsnokhelyettese” a DAN szakadár hírügynökség jelentése szerint közölte, hogy fegyvereseiknek utasításba adták a fegyvernyugvás betartását moszkvai idő szerint december 29-én hajnali 01.01-től.      

A csaknem öt éve tartó Donyec-medencei fegyveres konfliktus során már sokadszor léptettek életbe fegyvernyugvást a térségben, de eddig egy sem bizonyult tartósnak. Utoljára az iskolai tanév kezdetére való tekintettel augusztus végén hirdettek  tűzszünetet.