Az ukrán-brit megállapodást pénteken írták alá Rishi Sunak brit miniszterelnök kijevi látogatásakor. Zelenszkij pénteken példátlannak nevezte a dokumentumot, valamint országa számára további partneri megállapodások kiindulópontjának, amely szavai szerint Ukrajna reménybeli NATO-csatlakozásáig marad érvényben.

Hirdetés

„Az Egyesült Királysággal kötött biztonsági megállapodás az, ami most önbizalmat ad, miközben védjük magunkat az orosz agresszióval szemben, és erős biztonsági pozíciót nyújt nekünk Ukrajna NATO-csatlakozásáig. Az Egyesült Királyság az első ország, amellyel ilyen kétoldalú megállapodást kötöttünk. Továbbra is együttműködünk más nemzetközi partnerekkel, hogy biztosítsuk növekedésünket a biztonsági szektorban. Lépésről lépésre tesszük erősebbé Ukrajnát” – jelentette ki vasárnap a Facebookon.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Telegramon beszámolt arról, hogy Szerhij Saptala vezérkari főnökkel együtt a délkelet-ukrajnai (Tavria) és az odesszai hadműveleti-stratégiai csoportosulások illetékességi területén tett többnapos látogatást. „Eredményes munkát végeztünk a parancsnokokkal, akik a donyecki, a herszoni régiókban és Zaporizzsjai területén látnak el feladatokat. ”A rendelkezésre álló erőforrások és a hadműveleti helyzet figyelembevételével megállapodtunk a csapatok felhasználásának hatékonyságát növelő lépésekről„ – írta a főparancsnok. Hozzátette, hogy részletesen megvizsgálták a Fekete-tengeren kialakult helyzetet is.

A Herszon megyei kormányzói hivatal a Telegramon közölte, hogy vasárnap az orosz erők kamikaze drónnal csapást mértek a régióban lévő Sztanyiszlav város tűzoltóságára. A támadás következtében négy tűzoltó megsebesült.

Korábban írtuk

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége a becslések szerint elérte a 370 ezret. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett tíz orosz harckocsit, 19 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 13 drónt.