Fotó: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk
Hatósági személyek tömegsírból kihantolt emberek nejlonzsákba helyezett holttesteit fektetik egymás mellé a Kijev melletti Bucsában 2022. április 8-án
Hirdetés

Kijev és nyugati támogatói által kitalált hazugságnak tartja az orosz nagykövetség, hogy orosz katonák mészároltak le civileket 2022 tavaszán Bucsa városában. Mint írják, miután tavaly március végén Isztambulban az orosz és ukrán fél megegyezett „a Kijev által javasolt rendezési paraméterekben”, pár nappal később Bucsában tragédia történt. Ezután, civilek meggyilkolásával „alaptalanul vádolva” Oroszországot, újabb szankciókat vezettek be az ország ellen.

Azt írják, „2022. március 30-án, az isztambuli tárgyalási forduló másnapján az orosz fegyveres erők egységei teljesen kivonultak Bucsából”, többek között azért, hogy kedvező feltételeket teremtsenek egy későbbi megállapodáshoz. A közlemény szerint egy nappal később a város polgármestere, Anatolij Fedoruk is megerősítette, hogy egyetlen orosz katona sem tartózkodik a városban, „ugyanakkor egy szót sem ejtett az utcán lelőtt helyi lakosokról”. Néhány nappal később azonban megjelentek a polgári áldozatok holttesteiről szóló hírek.

Az orosz nagykövetség szerint figyelmen kívül hagyják, „hogy amikor az orosz hadsereg ott volt, a város lakói szabadon mozogtak az utcákon, használták a mobiltelefonjaikat, így lehetőségük volt kapcsolatba lépni rokonaikkal, barátaikkal, és beszámolni az orosz katonák »számos bűncselekményéről«, akik egyébként 452 tonna humanitárius segélyt juttattak el hozzájuk, miközben az ukrán csapatok éjjel-nappal lőtték a város déli peremét, beleértve a lakott területeket is.” Az oroszok állítják: fényképek, videók és egyéb bizonyítékok csak azután jelentek meg az interneten és a televíziókban, hogy az ukrán csapatok bevonultak Bucsába. Mint írják, később a nyugati média is elismerte: sok civil nem lőtt, hanem tüzérségi repeszek okozta sérülésekbe halt bele. Ezeket a tüzérségi támadásokat, az orosz közlemény szerint, az ukrán fegyveres erők hajtották végre.

Korábban írtuk

A nagykövetség úgy fogalmaz: nincs valódi bizonyíték azzal kapcsolatban, amiről Kijev próbálja meggyőzni a közvéleményt, az igazság kiderítéséhez szükséges „őszinte, pártatlan, független vizsgálatra” máig sem került sor, nincs adat az áldozatok halálának idejéről és okáról, személyazonosságukról, nem készült lista az áldozatokról. Azt írják, az orosz külügyminisztérium ezzel kapcsolatos, António Guterres ENSZ-főtitkárhoz intézett kérdései a mai napig megválaszolatlanok.

Mint ismert, ukrán források korábban azt közölték: Bucsában több mint 1400 embert öltek meg, köztük 37 gyereket. Kijev szerint több mint 175 ember holttestét találták tömegsírokban és kínzókamrákban, és kilencezer orosz háborús bűntényt azonosítottak. Zelenszkij a közösségi médiában az orosz hadsereg „kegyetlenkedései szimbólumának” nevezte a kisvárosban történteket.