Fotó: shutterstock.com, illusztráció. Készítette: Lightspring
Hirdetés

A Fülöp-szigeteken egy 38 éves kínai nőről van szó, aki a járvány kiindulópontjának számító kínai Vuhanból utazott oda Hongkongon át. A nő szombaton jelentkezett orvosnál enyhe köhögési panasszal. A frissen elkészült teszteredmény szerint koronavírussal fertőződött, de most nincs panasza – mondta Francisco Duque egészségügyi miniszter sajtóértekezletén.

India közölte csütörtökön, hogy az országban elsőként van egy koronavírusos beteg a déli Kerala államban. Az illető a vuhani egyetem egyik diákja. Állapota stabil, és elkülönítve ápolják kórházban. Rajta kívül vannak még indiai diákok Vuhanban, de Újdelhi egyelőre nem tervezi, hogy hazaszállítja őket – a szülők követelése ellenére -, csak készenlétben tart egy repülőgépet erre a célra. Ha sor kerülne a szállításra, akkor a hazaérkezőket karanténba helyezik.

Japán közölte csütörtökön, hogy abból a 210 japán állampolgárból, aki Vuhanból hazatért a járvány miatt, 13-nak különböző légúti betegségekre jellemző tünetei vannak, és mindegyiküket kórházban ápolják. A kormány tárgyal arról Pekinggel, hogy további háromszáz japán munkást és családtagjaikat hazaszállítanák a kínai városból még csütörtökön – tették hozzá.

Szingapúr csütörtökön evakuálta Vuhanból 92 állampolgárát. Egyelőre egyiküknek sincs panasza, de mindegyiküket 14 napos karanténba helyezik – közölték hivatalosan.

Az új-zélandi kormány is tárgyal arról a kínai hatóságokkal, hogy bérelt repülőgéppel elszállítana mintegy 300 embert Vuhanból. Wellington kéthetes karanténba helyezi a hazatérőket.

Nagy-Britannia egyelőre nem kapott engedélyt arra a kínai hatóságoktól, hogy a brit állampolgárokért Vuhanba küldött repülőgép felszálljon, és erre legkorábban pénteken van remény – közölte a brit külügyminisztérium.

Oroszország bejelentette csütörtökön, hogy lezárja Kínával közös határait. A moszkvai külügyminisztérium arról is határozott, hogy csütörtöktől leállítja az elektronikus vízumkiadást kínai állampolgároknak. Előzőleg a Moszkva-Peking viszonylat kivételével leállították a vasúti közlekedést a két ország között.

Dél-Korea bejelentette csütörtökön, hogy a csökkenő kereslet miatt vasárnaptól ritkítja Kínába irányuló járatainak számát, sőt egyes viszonylatokon fel is függeszti a közlekedést.