A jelentés szerint azok a programok, amelyeket a fejlesztési ügynökség tervezett, a kezdeti becsléseknél jóval költségesebbnek bizonyultak, és emiatt a legtöbb beruházással kapcsolatban nem tudták tartani a kiszabott határidőt.

Hirdetés

Haitin a kormány becslése szerint a 2010-es, 7-es erősségű földrengésben mintegy háromszázezer ember vesztette életét.

Az USAID több földút újjáépítését, egy ipari parkban lévő erőmű bővítését és egy 4,2 millió dollár (1,5 milliárd forint) értékű kikötő megépítését állította le az évek során. Emellett a térségbe tervezett négyezer lakásból csak mintegy kilencszáz épült meg.

„A túlságosan ambiciózus tervek megvalósításának erőltetése a beruházások hatókörének visszaeséséhez, a befektetések csúszásához, költségnövekedéshez, egyes tevékenységek elmaradásához, valamint költséges újratervezéséhez vezetett” – áll a 93 oldalas jelentésben.

Korábban írtuk

A jelentés szerint az USAID nem követte nyomon és nem értékelte következetesen az infrastrukturális beruházások eredményességét. Az ügynökség továbbá képtelen volt elemezni erőfeszítéseinek hatékonyságát a haiti rendőrség kiképzésének, felszerelésének és technikai fejlesztésének terén is – olvasható a jelentésben. Hozzátették azonban, hogy a politikai instabilitás, az erőszak és a polgári nyugtalanság nagyban akadályozta ebben az ügynökség erőfeszítéseit.

A számvevők említést tettek azokról a befektetésekről is, amelyek megvalósultak. Kiemelték, hogy az ügynökség megépített egy 74 millió dolláros (27,3 milliárd forint) erőművet, és 24 egészségügyi és közintézményt újított fel a 89 millió dolláros (32,8 milliárd forint) infrastrukturális beruházási program részeként. Az amerikai programok révén sikeresen továbbfejlesztették a helyi adórendszert, kiterjesztették a HIV-vírus tesztelését, egy mobilkommunikációs rendszeren keresztül pedig a gazdákat segítették abban, hogy a mezőgazdasági piacokon termékeikre jobb árakat alkudhassanak ki.

Az USAID összességében 2 milliárd dollárt költött Haiti fejlesztésére és újjáépítésére a 2010 és 2020 közötti pénzügyi években – áll a jelentésben.

Az ügynökség a jelentésre reagálva közölte, hogy egy új megállapodás keretében lépéseket tett a további fejlesztések megvalósulása érdekében.

Tavalyelőtt egy újabb, 7,2-es erősségű földrengés rázta meg Haiti déli részét. Ebben 130 ezer épület semmisült meg, és több mint 2200 ember vesztette életét.