• Az Európai Unió mellett az amerikai külügyminisztérium is milliárdokkal támogatja a Soros-hálózathoz tartozó szervezeteket.
  • A Magyar Nemzet cikksorozatának második részében bemutatják a tengerentúlról érkező dollárok felhasználási módját, a kedvezményezetteket és azt is, hogy milyen módon próbál nyomást gyakorolni hazánkra az amerikai adminisztráció.
  • Samantha Power volt amerikai ENSZ-nagykövet vezetésével újraindította tevékenységét Magyarországon az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID), amely dollármilliókkal támogat Soros Györgyhöz közel álló szervezeteket. Politikai elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a USAID újraindításával az Egyesült Államok „színes forradalmat” próbál elindítani Magyarországon.
  • A USAID vezetője februárban bejelentette, hogy csatlakoznak az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és a Budapest Pride tevékenységéhez.
  • Az Egyesült Államok külügyminisztériuma és az alá tartozó USAID a rendszerváltás óta finanszíroz hazai civil tevékenységet, de 2010 után erőteljesebben megnyitotta a pénzcsapokat, és kifejezetten az Orbán-kormány ellen fellépő Soros-hálózatot támogatja.
  • Brüsszelhez hasonlóan Washington is felkarolja a magyarországi migrációpárti szervezeteket.
  • Félmilliárd forintnak megfelelő összeget folyósított 2014 óta a Társaság a Szabadságjogokért nevű Soros-közeli szervezethez a Sigrid Rausing Trust nevű angol egyesület.
  • Az amerikai külügyminisztérium folyamatosan pénzeli a Soros György által is támogatott magyarországi sajtóorgánumokat.
  • A baloldali aktivista, Gulyás Márton által vezetett Partizán csatorna két amerikai pályázaton összesen 67 millió forint nyert el.
Hirdetés
Fotó: ShutterStock/Debby Wong, szerk.

Kísértetiesnek is nevezhető az egybeesés, ha sorra vesszük azokat a hazai civil szervezeteket, amelyek az Európai Unió intézményeitől és az Egyesült Államoktól egyaránt jelentős pénzügyi támogatásokat kaptak az elmúlt években. Arra jutottunk, hogy gyakorlatilag ugyanaz a támogatotti kör részesül uniós brüsszeli, illetve washingtoni forrásokból. A közös pont ismét Soros György, vagyis a spekuláns által támogatott szervezetekhez folynak be Amerikából is a guruló dollárok – írja a Magyar Nemzet.

A legnagyobb összegek – az utóbbi években nagyjából 1,2 milliárd forint – egyenesen az amerikai külügyminisztérium irányításával működő Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségétől érkeznek. A USAID évek óta direkt politikai tevékenységet folytat világszerte, így a térségünkben és Magyarországon is. Az utóbbi időszakban azonban fokozott figyelmet fordítanak hazánkra, ami külföldi elemzőknek is feltűnt. A TKP nevű független szerzők hálózataként működő osztrák blog februárban közölt beszámolót arról, hogy amerikai tisztviselők és civil szervezetek a USAID vezetésével kezdtek politikai akcióba hazánkban.

„Itt vagyok Magyarországon. Az egyik országban, ahol a USAID-program újraindult” – jelentette be Samantha Power ezt megelőzően a Twitteren. Power a USAID igazgatója, korábban pedig az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete volt. Saját bevallása szerint mindennap olyan emberekkel dolgozna, akik erősítik a demokratikus intézményeket, építik a független médiát, támogatják és védik az emberi jogokat. Sok megfigyelő most arra figyelmeztet, hogy a USAID újraindításával az Egyesült Államok „színes forradalmat” próbál elindítani Magyarországon.

A 2022. évi országgyűlési választások során az Egyesült Államokban bejegyzett Action for Democracy nevű szervezet négymilliárd forinttal támogatta a magyar baloldalt, illetve annak szereplőit.

Korábban írtuk

A Magyar Nemzet a napokban arról számolt be, hogy ennek az összegnek több mint kétharmada közvetlenül vagy közvetett módon Soros Györgytől származott. Fontos megemlíteni, hogy az Action for Democracy intézményhálózatának egyik oszlopos tagja a National Endowment for Democracy (NED), amelyet 1983-ban alapítottak az Egyesült Államokban és fő célja a demokratikus folyamatok támogatása a világ országaiban.

A NED éves előirányzatot kap az Egyesült Államok költségvetéséből, szorosan együttműködik a USAID-del, és kongresszusi felügyelet alatt áll. A NED-et többnyire az Egyesült Államok hírszerzési szerve, a CIA külföldi megjelenési formájának tartják. Ha már a baloldal tavalyi kampányának amerikai finanszírozását említettük, érdemes felidézni, hogy 2019 májusában – nem sokkal az európai parlamenti választások előtt – a Soroshoz közel álló German Marshall Fund (GMF) szervezte meg Márki-Zay Péter későbbi ellenzéki miniszterelnök-jelölt washingtoni kerekasztal-beszélgetését. A GMF egyik legnagyobb támogatója a USAID és az Európai Bizottság.

A beavatkozási kísérlet nem újdonság, a USAID a rendszerváltás óta tevékenykedik Magyarországon is. A Magyarországnak nyújtandó támogatást az 1989-es Támogatás a Kelet-európai demokráciának című törvényben szabályozták, 1991-ben a USAID megnyitotta magyarországi irodáját. 1991 és 1998 között a USAID több mint 240 millió dollár közvetlen támogatást nyújtott.

Ennek egyik fő eleme így szólt: „demokratikus kormányzást elősegítő programok, amelyek célja a demokratikus intézmények megteremtése, egy aktívabb és fogékonyabb társadalom támogatása, valamint a helyi önkormányzatok támogatása abban, hogy hatékonyabbak, átláthatóbbak legyenek és fogékonyabbak az állampolgárok szükségleteinek kielégítésére”. A USAID magyarországi irodáját 1999-ben zárták be, azóta több mint 4,3 millió dollár támogatás érkezett a budapesti regionális központ határokon átívelő programjain keresztül. Ezek a programok elsősorban a romák integrációjára, a civil társadalmi szervezetek fenntarthatóságára, valamint a rendszerváltással kapcsolatos magyar tapasztalatok megosztására vonatkoztak. Ezenfelül a USAID kulcsfontosságú támogatást nyújtott a nonprofit szektor és a civil szervezetek fejlesztéséhez.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán.