Fotó: ShutterStock.com/Gogaspb (illusztráció)
Hirdetés

Arra kérdésre válaszolva, hogy a COVID-19 vírus okozta iráni és libanoni halálesetekkel fordulópontjához érkezett-e a járvány, Tedrosz Adanom Gebrejeszusz kijelentette: még mindig hisz abban, hogy a járvány megállítható, de hozzátette: gyorsan cselekedni kell, mielőtt kifutunk az időből.

A légzőszervi panaszokat okozó járványban eddig több mint 75 ezren betegedtek meg Kínában és 1150-en 26 másik országban. A WHO adatai szerint a betegségben több mint 2200-en haltak meg Kínában és nyolcan más országokban.

„Annak ellenére, hogy Kínán kívül továbbra is viszonylag alacsony a megbetegedések száma, aggaszt bennünket az egyértelmű járványügyi háttér, azaz korábbi utazások vagy fertőzött személlyel való érintkezés nélküli esetek száma” – hangsúlyozta a főigazgató, aki hangsúlyozta az „arányos” intézkedések meghozatalának fontosságát.

Az országok eddig nem adtak megfelelő választ a WHO-nak arra a felhívására, hogy segítsék 61,5 millió dollárral a szakosított ENSZ-szervezetnek a COVID-19-cel szembeni világméretű fellépését – mondta Tedrosz.

A WHO főigazgatója ugyanakkor nem kívánta pontosan megnevezni, milyen intézkedéseket kell hozniuk az országoknak, mondván, hogy minden helyzetet részleteiben kell megvizsgálni.

A kínai helyzettel kapcsolatban megjegyezte, hogy a WHO vezette nemzetközi szakértőcsoport járt Pekingben, Szecsuánban és Kuangtongban, szombaton pedig Vuhanba utazik.

Azzal kapcsolatban, hogy Irán elmúlt két napban 18 megbetegedést és 4 halálesetet jelentett be, Tedrosz aggodalmát fejezte ki, és elmondta, hogy a WHO vírusteszteket küld Teheránnak.

Libanon pénteken jelentette be az első, hivatalosan megerősített megbetegedést és közölte, hogy két másik gyanús esetet megfigyelés alatt tartanak, miután egy nőnél, aki az síiták szent városában, az iráni Komban járt, csütörtökön igazolódott a betegség gyanúja – közölte Hamad Haszan egészségügyi miniszter.

Az észak-olaszországi Lombardia tartományban a legfrissebb hírek szerint péntekre 14-re nőtt az esetek száma, a szomszédos Venetóból pedig két megerősített megbetegedésről számoltak be.

Az észak-olaszországi Codogno városkában bezáratták a közintézményeket, éttermeket és kávézókat, miután három embernél koronavírust találtak. Az első beteg találkozott valakivel, aki Kínából tért vissza, de nem mutatta a vírus tüneteit. A 38 éves beteg influenzás tünetekkel került a codognói kórházba február 18-án, majd hazaküldték. Azután tért vissza a kórházba, hogy rosszabbodott az állapota, jelenleg az intenzív osztályon ápolják. A felesége és egy barátja szintén megfertőződött. A három pacienssel érintkező személyeket az egészségügy-minisztérium utasítására14 napra karanténba helyezték. Mintegy 150 embert – közöttük egészségügyi dolgozókat – különítettek el, és vizsgálják őket.

A lombardiai Casalpusterlengóban keddig zárva tartanak az iskolák, Castiglione d’Addában pedig a könyvtárak, közhivatalok, tornatermek és szemétlerakók zárnak be.

A római fertőző betegségek kórházában három fertőzöttet ápolnak, közöttük egy vuhani kínai házaspárt és egy olasz pacienst, akik két heti vírusellenes kezelés után tartósan vírusmentes.

Izrael bejelentette az első esetet pénteken. A nő korábban a Diamond Princess óceánjáró utasa volt, akit a héten evakuáltak Izraelbe, és a visszatérése után állapították meg nála a vírus meglétét. A japán Jokohamában horgonyzó hajón karanténba helyezett 15 utas közül 11 érkezett meg pénteken Izraelbe, a többiek továbbra is Japánban tartózkodnak. Az igazságügy-minisztérium közlése szerint mindenki érkezőt elkülönítettek. A nő, akinél a vírusteszt pozitív lett, „nem beteg, és nincsen semmilyen tünete, de vírushordozó” – közölte a Tel-Aviv melletti Seba Tel Hasomer kórház fertőző osztályának vezetője, ahol a 11 izraelit két hétre karanténba helyezték.

Az Egyesült Arab Emírségek pénteken jelentette be, hogy két újabb esetet találtak, így a megbetegedések száma 11-re emelkedett. A két új beteg egy fülöp-szigeteki és egy bangladesi állampolgár, akik korábban egy fertőzött kínai állampolgárral érintkeztek. Az emirátusokbeli betegek többsége kínai állampolgár.

Dél-Koreában is iskolákat zártak be és a templomoktól, nyilvános rendezvényektől való távolmaradásra szólították fel az állampolgárokat, miután péntekre két ember halt meg és 204 ember betegedett meg az új koronavírustól. Az esetek száma két nap alatt megnégyszereződött. A kormány válságtanácskozást tartott a járvány miatt.

A kormány erőfeszítései a 2,5 milliós lélekszámú Tegura összpontosulnak, ahol kedden jelentették az első megbetegedést, és péntekre a számuk elérte a 152-t, itt történt a két haláleset is.