„Köszönet a szülővárosom, Krivij Rih 129. dandárja katonáinak, akik kitűntek jó eredményekkel, és felszabadították egyebek mellett Arhanhelszkét és Miroljubivkát” – mondta az államfő szokásos éjszakai videóüzenetében. Zelenszkij köszönetet mondott a területvédelem 115. dandárja katonáinak is, akik a zsitomiri régiót védték, a 117. dandár katonáinak, akik az északkeleti irányt védik Szumi megyében, a 127. területvédelmi dandár katonáinak Harkiv védelméért és a megye felszabadításáért, valamint a 110. dandárnak, amely „bátran veri vissza az orosz csapatokat Zaporizzsja irányában”.

Hirdetés

Az ukrán déli műveleti parancsnokság hétfőn arról tájékoztatott, hogy az ukrán katonák vasárnap megöltek 40 orosz katonát délen, továbbá megsemmisítettek két harckocsit és hét egyéb páncélozott járművet, valamint lelőttek egy K-52-es típusú támadóhelikoptert. Közleményükben hozzáfűzték, hogy az ukrán légierő hét csapást mért az orosz erőkre. A rakéta- és tüzérségi egységek több mint 340 tűzfeladatot teljesítettek. Jelentésükben kiemelték, hogy a déli fronton változatlanul feszült és dinamikusan változó a helyzet. Az ukrán erők folyatják az ellentámadást és részleges sikereket érnek el – írta a parancsnokság. Az orosz erők eközben változatlanul hajtanak végre rakétacsapásokat, és gyakran használnak kamikazedrónokat – tették hozzá.

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere a CCN-nek adott interjújában – amelyet a Jevropejszka Pravda hírportál szemlézett – kijelentette, hogy Ukrajna folyamatosan tör előre Herszon régióban, hozzátéve, hogy „bizonyos változások történtek a harci cselekmények dinamikájában”. Austin a változást az ukrán katonák ügyességének, valamint az amerikai és a NATO-szövetségesek által biztosított fegyvereknek, különösen a nagy mobilitású föld-levegő rakétarendszerek (HIMARS) stratégiai használatának tulajdonította.

Olekszandr Staruh Zaporizzsja megyei kormányzó a Telegramon közölte, hogy az orosz erők hétfőre virradóan újabb rakétatámadást indítottak Zaporizzsja város és a régió két faluja ellen. Körülbelül tíz Sz-300-as rakétát lőttek ki. A megyeszékhelyen infrastrukturális létesítmények károsodtak és egy rehabilitációs központ, ahol speciális igényű gyerekek tanultak. Eddig egy helyi lakost szállítottak sérülésekkel kórházba. Később Anatolj Kurtyev, a zaporizzsjai városi tanács titkára a károkat pontosítva, hozzátette, hogy a megyeszékhelyen egy infrastrukturális létesítmény, két oktatási, egy egészségügyi intézmény és legalább hét lakóház szenvedett kárt.

Valentin Reznyicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról adott hírt, hogy reggel az orosz erők Dnyipro város környékére mértek rakétacsapást. Az esetleges halálos áldozatok és sérültek számát még nem tudják. Az Ukrajinszka Pravda hozzátette, hogy kora reggel légiriadó volt Ukrajna egész területén a Krím félszigetet kivéve.

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó arról számolt be a Telegramon, hogy a Donyeck megyei Liman felszabadításakor az orosz katonák a luhanszki régióban lévő Scsasztya településre menekültek át. „Mindennap érkeznek sebesült oroszok a sztarobilszki egészségügyi intézményekbe, sőt az egyik kórház közelében egy ellenőrzőpontot is felállítottak. Néhányan el tudtak menekülni Limanból Scsasztyába. Szeptember 30-án civil autókból és kisbuszokból álló konvojt fedeztek fel a város területén, amelyben több mint 200 orosz katona utazott” – írta Hajdaj.

Az Ukrajinszka Pravda magyarázatul hozzátette, hogy Scsaszta várost idén foglalták el az orosz erők, a település 24 kilométerre van a 2014 óta megszállt Luhanszktól.

Az ukrán vezérkar reggeli jelentésében arról számolt be, hogy vasárnap az ukrán erők 11 orosz drónt, három harckocsit, egy repülőgépet és egy helikoptert, valamint 320 katonát semmisítettek meg. A vezérkar összesítése alapján eddig hozzávetőleg 60 430 orosz katona halt meg Ukrajnában.

Korábban írtuk