Volodimir Zelenszkij elmondta azt is, hogy megbízta Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert, hogy adja át Kijev az üggyel kapcsolatos összes információját Ukrajna külföldi partnereinek is, emellett azt vetette Moszkva szemére, hogy „játékot űz az ukrán foglyok életével, illetve azok szerettei és az ukrán nép érzéseivel”.

Hirdetés

Az Il-76-os gép szerdán, Belgorod térségében zuhant le, mintegy 50 kilométerre az ukrán határtól, az orosz védelmi minisztérium szerint a fedélzetén 65 ukrán hadifogollyal, hat fős személyzettel és 3 fogolykísérővel. Andrej Kartapolov, az orosz parlament alsóháza védelmi bizottságának elnöke azt állította, hogy a repülőgépet három nyugati gyártmányú rakéta találta el. Elmondta, hogy a lelőtt repülőgép mögött haladt egy másik Il-76-os is, a fedélzetén további mintegy 80 ukrán hadifogollyal, de azt a gépet sikerült visszafordítani.

A tárca azt közölte, az ukrán hadsereg lőtte le a gépet, a Kreml pedig kiemelte, hogy a foglyokat éppen fogolycserére szállították volna.

Az ukrán hírszerzés annyit közölt, hogy szerdára valóban tervben volt egy fogolycsere a felek között, ez azonban nem valósult meg.

Korábban írtuk

A korábban megbeszéltek szerint 192 ukrán foglyot cseréltek volna ki ugyanennyi orosz fogolyra.

A kijevi kormány aláhúzta: egyelőre nincs megbízható értesülésük arról, kik és hányan utaztak a gép fedélzetén, az ukrán titkosszolgálatok pedig kiemelték, hogy az ukrán félnek nem jelezték, hogy biztosítsa a légtér azon részét, jóllehet ezt máskor Moszkva megtette.

„Amiatt, hogy Ukrajnát nem tájékoztatták arról, milyen szállítóeszközt vesz igénybe az orosz fél, a szándékos akciót sem lehet kizárni, melynek célja a foglyok életének veszélyeztetése volt” – közölték az ukrán hatóságok.