Mi történt az elmúlt héten?

A folyamatok a szokásos trendeket követték, talán egy üdítő (?) kivétellel: volt végre egy magyar forrású jelentés is! E szerint agyonpermetezett földieper szállítmány érkezett Egyiptomból Magyarországra. Igaz, hogy már február elején is jelentettük, de ennek ellenére újból itt a mérgezett eper…

Tekintettel arra, hogy Magyarország az elmúlt évtizedben a több tízezres EU-s élelmiszerbiztonsági jelentésállományban összesen 156 (!!!) esetben érezte élelmiszerpiacát veszélyben, önmagában a jelentés ténye is hírérték – sajnos.

Az elmúlt hét alatt a szerdától szerdáig történő szakaszt értve, összesen 65 mérgező, vagy gyanús élelmiszerre figyeltek fel az EU tagállamok biztonsági szervei.

Ezek közt megőrizte vezető szerepét a különböző mogyorófélék aflatoxinos – penész gombák mérgező anyagcseretermékével történő – fertőzöttsége, mely rendszeresen megtalálható a dél-amerikai, kínai, és közel-keleti olajos mag, mogyoró szállítmányokban.

Erre érdemes odafigyelnünk, hiszen a multiknál kapható sózott, pörkölt mogyorók 99 %-a ezekből az országokból származik, de leginkább Kínából. A KétesÁruk.hu szerkesztői szerint egyszerűen elképzelhetetlen, hogy ami máshova mérgezetten érkezik, az ugyanabból az országból nálunk sterilen fogyasztható volna…

A másik sztár a veszélyes élelmiszerek listáiban ezen a héten is a tengeri halak, és herkentyűk tömeges mérgezettsége. Vezető ok az „anasakis” lárva fertőzése, mely a gyengén hőkezelt tengeri halételeknél már komoly egészségügyi kockázatot jelent.

Fel kell tehát hívnunk a figyelmet arra, hogy ha valaki egészséges halra vágyik, akkor válasszon magyar terméket, magyar édesvízi halat, például a Hortobágyi Hallgazdaság biztonságos termékeit.

Bár az olcsó tengeri „sütőhal” közismerten kétes árú, attól még ezen a héten az ínyencek is veszélyeztetettek a jelentések szerint.

Bizony, európai származású (francia) tarisznyarák kadmiummal szennyezve, anisakis parazita-fertőzés hűtött európai szardellában (Engraulis encrasicolus) Horvátországból, épp úgy érkezett, mint kiolvadt tengeren túli tonhal, vagy marokkói, spanyol fertőzött hal, halmáj és halikra, higanyos kardhal, romlott cápaharcsa.

A gyanús élelmiszerek listáit a távoli országokból származó vegyszerezett primőrök és gyümölcsök színesítik: paradicsom, bazsalikom, törökországi, spanyolországi permetes körte, vegyszeres narancs.

Végül pedig hívjuk fel a figyelmet egy viszonylag új jelenségre: megkezdte világkereskedelmi pályafutását a génkezelt kínai rizs. Ahogy az őszi kanadai forrású génmanipulált sütőipari (lenmag) adalékanyagok is hetekig köröztek az EU tagállamaiban, úgy várhatóan a kínai rizs is a legváratlanabb helyeken fog felbukkanni…

A részletes élelmiszerbiztonsági jelentések az alábbi linken érhetők el: http://www.ketesaruk.hu/elelmiszer/?kereses=1&ev1=2010&ho1=02&nap1=17&ev2=2010&ho2=02&nap2=24&szabadszo=&bekuldoID=&honnan=&elelem_tipusID=&button=++Keres%E9s%21++