Fotó: ShutterStock/MyImages – Micha (illusztráció)
Hirdetés

Inger Andersen, az UNEP vezetője „hatalmas mérföldkőnek nevezte az emberek egészsége és a környezet szempontjából” az ólmozott benzin használatának megszüntetését.

Az ólmozott benzinről, amely a fő üzemanyag volt világszerte az 1970-es években, bebizonyosodott, hogy szennyezi a környezetet, a levegőt és a talajt, valamint az ivóvizet, szív-és érrendszeri betegségeket, stroke-ot és daganatos betegségeket okozhat. Az üzemanyagban lévő ólom-tetraetil károsan hat az emberi agy fejlődésére, különösen a gyerekeknél.

Az UNEP becslése szerint az ólmozott benzin beszüntetésével évente több mint 1,2 millió idő előtti elhalálozást lehet elkerülni és 2440 milliárd dollárt megtakarítani világszerte és csökkenteni lehet bűnözés arányát.

A legtöbb európai országban az 1980-90-es években betiltották használatát, az Európai Unió 2000-ben tiltotta be teljes körűen. Algéria és Irak, két kőolajtermelő ország 2015-ben tett ígéretet arra, hogy idővel végleg felhagy forgalmazásával.

Korábban írtuk

A káros üzemanyag kivonása ellenére a közúti közlekedés a felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy egynegyedéért világszerte, ez az arány az előrejelezések szerint egyharmadra nőhet 2050-re az egye szélesebb körű gépkocsihasználat miatt.