Elgondolkodtató sokszínűséget tapasztalhatnak a közvilágításban a tatabányai Győri úton az esti órákban végighajtó autósok. Az út nagy részén a szokványos lámpák a megszokott sárgasággal borítják be az eget. Fényük a csillagokat is elhalványítja, a lámpákról készült fotókon pedig szabályosan beég a fényforrást ábrázoló felület. Hat lámpaoszlopnál azonban egész mások a fényviszonyok. Ezek a lámpák békés fehéren, a szemlélőt nem vakítva, s a filmet sem beégetve, mégis tűélesen világítják meg a részleteket – s fényük egyáltalán nem hatol az éjszakába. S ugyanez az élmény vár egy tatai buszmegállóban is, ahol csupán a várakozó- és pihenőhelyeket borítja fényárba a lámpa, az eget, a környező fákat, sőt a szomszédos parkot egyáltalán nem pásztázzák a fénysugarak.

– Olyan szintig sikerül csökkentenünk a fényszennyezést, hogy teljesen négyszögletes világítási képet sikerült kialakítanunk, ami világszabadalom – magyarázza a különbség okát Tóth Csaba, az újfajta lámpatesteket gyártó Wemont Kft. ügyvezetője.

Nincs fényveszteség

A főutak mentén általánosan szokásos, 15 lux fényerőt biztosító, úgynevezett natrium-150-es lámpák 174 wattot fogyasztanak – szemben az azonos teljesítményt biztosító ledes lámpák 81 wattos fogyasztásával. S további költségcsökkentésre ad lehetőséget, hogy az elégséges megvilágításhoz a jelenlegi szabványok 26 méterenként írják elő az oszlopok telepítését. Célzott megvilágítást lehetővé tevő ledes lámpákkal azonban a távolság 35 méterre növelhető. Az ügyvezető szerint találmányuk még nagyobb megtakarítást tesz lehetővé az autópályáknál. Az ott szolgáló natrium-250-es lámpákkal szemben ugyanis már 78 százalékos megtakarítást jelent a ledes világítás továbbra is 81 wattos fogyasztása. A cégvezető szerint mindez azt jelenti, hogy a hagyományos városi területeken a beruházás hat, az autópályák mentén pedig három év alatt megtérül. A nautrium 150-nél kisebb lámpák esetében ugyanakkor nem javasolja a cserét, a technika jelenlegi szintjén ez nem kifizetődő.

A titkot, a kizárólag az elvárt felületet megvilágító ledes lámpatestet hazai tudományegyetemek matematikusaival együttműködve fejlesztette ki a tatabányai vállalkozás. Csak az egyetemi kutatásokra 83 millió forintot költöttek. Leginkább a szegedi matematika-tanszékre, amely képes volt egyedi algoritmusokkal kiegészíteni a fényforrás-optimalizáló nemzetközi számítógépes programokat. De „kutatóik” között szerepelt fővárosi Kandó főiskola, ahol a fénytechnikai méréseket eszközölték, s a dunaújvárosi főiskola, ahol a ledek hőtechnikai tesztelését végezték.

A világszabadalomnak számító, négyszögletes megvilágított felületnek köszönhető, hogy az új magyar lámpatest az eddigi ledes megoldásoknál is kedvezőbben fogyaszt: közel 30 százalékos megtakarításra ad lehetőséget. A jelenleg elterjedt ledes lámpatestekben ugyanis különböző lencsék segítségével törik a megfelelő irányba a fényt, e lencsék ugyanakkor 13-46 százalékos veszteséget okoznak. Az új találmányban ugyanakkor a ledeket különböző szögekbe állítják, s a szögek sokfélesége eleve egyenletes megvilágításhoz vezet.

A felszerelésre váró lámpatestekben szemmel is jól látható a ledek foglalatainak „összevisszasága”. Valójában e szögek megfelelő beállításaihoz szükségesek a már említett matematikai modellek. Egy lámpában egyébként 72 led garantálja a megfelelő fényerőt.

Önszabályozó rendszer

Tóth Csaba szerint a hálózatokat működtető önkormányzatoknak további megtakarítási lehetőségeik is vannak. A ledes lámpák ugyanis „dimmelhetők”, vagyis lehetőség van a névleges fogyasztásnál kisebb teljesítmény-felhasználás beállítására. A vásárlók ezt minden egyes lámpánál külön megtehetik, hiszen egész más megvilágítási igények merülhetnek fel a települések különböző pontjain. A rendszer ugyanakkor hálózatba is köthető, egy rendszerbe akár 257 lámpa is összeszervezhető. Az így kialakított lámpacsoportokat interneten át szabályozhatják a jegyzők döntései alapján: csúcsidőben, vagyis az éjfél előtti órákban maximális teljesítményre hangolva, utána viszont esetleg jóval kisebb kapacitással. E szabályozást természetesen nem kell minden egyes alkalommal manuálisan elvégezni, a rendszer programszerűen mindig az utoljára megadott parancsok alapján működik. Az egyes önkormányzatok szoftverei egyébként az úgynevezett „felhőtérben” lebegnek, vagyis több számítógép között megosztva. E szabályozási lehetőségekkel további 15-20 százalékos megtakarítás érhető el. A hálózat emellett automatikus értesítést küld az üzemeltetőnek, amennyiben valamely led kiégne, esetleges meghibásodás lépne fel, s a fogyasztó részletesen lekérdezheti az egyes lámpatestek fogyasztási statisztikáit is. S ugyanígy értesítést küld a rendszer a lámpaburák esetleges felnyitásáról, rongálásról is.

A rendszer annyiban is intelligens, hogy automatikusan megvédi a beépített ledeket a túlmelegedéstől. A hétköznapi vásárlók számára sokszor okoz bosszúságot, hogy a hosszú élettartamúnak ígért, drága ledek néhány hét vagy hónap után tönkremennek. Ennek oka a ledkristályok túlmelegedése, amelyek 70 fokon törékennyé válnak. A Wemont Kft. 25 fokon 50 ezer üzemórát garantál az általa gyártott ledes eszközökre. Amelyekbe egy automata hőmérséklet-figyelő programot is beépítettek: amennyiben a lámpában uralkodó hőmérséklet eléri a 60 fokot, a szerkezet – a hűlés időtartamára – leszabályozza magát. Bár ez, teszi hozzá az ügyvezető, a hőtechnikai kutatásoknak köszönhetően nem fordulhat elő, legfeljebb csak különlegesen extrém körülmények között.

Előnyös kuszaság

Az intelligens ledes lámparendszer kifejlesztésébe négy évet, és mintegy 400 millió forintot ölt a magyar tervezőcsapat. Igaz, az összegből 246 milliót uniós támogatás fedezett. A cégvezető abban bízik, 2014-től, amikor állami kézbe kerül a hazai közvilágítás, komolyabb megrendeléshez is juthatnak. A termék iránt külföldről is érdeklődnek – leginkább a példátlanul egyenletes fényfókuszálás vonzza az üzletfeleket. Igaz, teszi hozzá az ügyvezető, a legtöbben, főleg Ázsiából másolni szeretnék a terméket. Ez azonban, a foglalatok egyenlőtlen elrendezése miatt, szerencsére igen nehézkes. Ugyanekkor pont ez, a kesze-kusza elhelyezés eredményezi a világszabadalmat, a minimálisra szorított fényszennyezést.

Kárász Andor