Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Joó István, a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó lebonyolításáért felelõs kormánybiztos, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) export növeléséért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a Planet Budapest 2021 fenntarthatósági szakkiállítás megnyitóján a Hungexpo Budapesti Vásárközpont A pavilonjában 2021. november 30-án
Hirdetés

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) export növeléséért felelős helyettes államtitkára hozzátette: a rendezvény a régió legnagyobb szakkiállításaként debütál, bemutatkozási lehetőséget biztosít a vízipar mellett olyan kulcsfontosságú ágazatoknak, mint a hulladékgazdálkodás, az élelmiszertermelés, a közlekedés, az energia, vagy éppen az okos városok.

A kiállítókra utalva kijelentette, hogy Közép-Európa bővelkedik az innovatív elmékben, és az innovatív vállalkozásokban, példaként hozta fel elektromos kukásautót, az összecsukható konténert, a beltéri komposztálót, a hulladékot lebontó baktériumkoktélt, az elektronikai hulladékot újrahasznosító vállalkozást, a szarvasmarhák metánkibocsátását csökkentő takarmányt.

Ismertetése szerint az esemény megszervezése is újdonság a látnivalók mellett: a cél a rendezvény ökológiai lábnyomának minimalizálása volt. Ennek érdekében számos intézkedést vezettek be, szelektíven gyűjtik a hulladékot, a standokat újrahasznosítható anyagokból építették, minimalizálták a papírhasználatot a szervezéskor, valamint az egyszer használatos műanyagokat, ahogy a résztvevőket is erre kérik. Döntöttek továbbá egy fásítási program elindításáról, amelynek első szakaszában 700 facsemetét ültettek el az autópályák mentén – sorolta.

Joó István hangsúlyozta: a fenntarthatóság egyben üzleti lehetőség, világos, hogy a fenntartható fejlődés területén sikeres kormányok versenyelőnyt szerezhetnek. A rendezvényre több mint száz országból érkező résztvevőkkel minden adott a kereslet-kínálat egymásra találásához. A magyar kormány célja – jelezte -, hogy minél gyorsabban átálljon az innovatív, zöld, digitalizált, saját hulladékát feldolgozni képes, úgynevezett körforgásos gazdaságra. A gazdaságpolitika ma már lehetőséget ad arra, hogy a vállalkozások új, külföldi beruházásait vissza nem térítendő támogatással segítsék a kifektetési programban.

Korábban írtuk

Szabó Kristóf, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója arról beszélt: a rövid távú üzleti tervezésről bebizonyosodott, hogy nem fenntartható, a fenntarthatóság ugyanakkor nem jelenti az üzleti célok háttérbe szorítását. Olyan kombinált modell keresése a feladat, amiben nem a jövő ellen, hanem annak érdekében tesznek lépéseket. Eljött az ideje, hogy egyre nagyobb lépések történjenek a fenntartható jövő építése felé, a világjárvány ellenére 2020-ban nagy nemzetközi megállapodások születtek – mondta. Véleménye szerint az érzékenyítés időszakából a cselekvés időszaka következik, az egész héten át tartó rendezvénysorozat pedig figyelemfelhívás a vállalkozásoknak és az egyénnek is.

A hétfőtől vasárnapig tartó Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó négy tematikus eseménycsoport köré épül: a kedden reggel kezdődött világtalálkozón államfők, kormányzati döntéshozók, nemzetközi szervezetek elismert szakértői, valamint a tudományos és az üzleti világ képviselői vitatják meg a fenntartható vízgazdálkodás, élelmiszertermelés, energia- és hulladékgazdálkodás, illetve a közlekedés témaköreit. Az expó a környezeti fenntarthatóságot támogató, a visegrádi országok tudásán és szakértelmén alapuló innovációkat hivatott bemutatni. A közönségprogramon az ismeretterjesztő élményközpont olyan megoldásokat mutat be, amelyek során a résztvevők átélhetnek egy lehetséges jövőt, megtapasztalhatják, felfedezhetik, hogy milyen lesz a holnap lakása, iskolája, városa, vagy éppen azt, hogy milyen fenntartható forrásból származó élelmiszereket fogyasztunk majd. Az Ifjúsági Élményprogram célkitűzése pedig az, hogy a fiatal korosztály figyelmét felhívja a fenntartható életmód fontosságára.

Ötvenszázalékos kedvezménnyel lehet utazni a MÁV-Start, a Volánbusz és a GYSEV járatain a rendezvényre

Ötvenszázalékos kedvezménnyel lehet utazni a MÁV-Start, a Volánbusz és a GYSEV járatain a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozóra – közölte a MÁV kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Planet Budapest 2021 rendezvényre utazóknak december 5-ig a MÁV-Start, a Volánbusz és a GYSEV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Budapestre, a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvarra, továbbá Budapest-Kelenföld, Kőbánya-Kispest, Kőbánya felső, Kőbánya alsó és Zugló vasútállomásokra.

A vonaton a kedvezmény kizárólag belföldi utazásra, 2. osztályon vehető igénybe, 1. osztály igénybevétele esetén a teljes árú kocsiosztály-különbözeti díjat, valamint a felmerülő felárat meg kell fizetni.

A Volánbusz is 50 százalékos kedvezményt biztosít a menetrend szerinti helyközi autóbuszjáratain a Planet Budapest 2021 látogatói számára. Az emelt szintű szolgáltatást nyújtó járat igénybevétele esetén a távolsági kiegészítő jegy megváltása kötelező.

„A Jövő Hősei” elnevezésű ifjúsági élményprogramra előzetesen regisztrált diákcsoportok – a területileg illetékes szolgáltatásértékesítővel történt egyeztetést követően – díjmentes menetjegyet válthatnak a kijelölt vasúti pénztárban.

A kedvezményről bővebb információ a https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/planet-budapest-2021 oldalon olvasható – közölte a MÁV.

MTI