Éles szavakkal bírálta szombaton a Twitteren Emmanuel Macron francia elnök azokat, akik az üzemanyagra kivetett adó tervezett emelése ellen sárga mellényben tüntetők közé vegyülve a rendfenntartókra támadtak, s leszögezte: az erőszaknak nincs helye az országban.

Fotó: MTI, archív

Fotó: MTI, archív

„Szégyen azokra, akik a rendőrökre támadtak. Szégyen azokra, akik honfitársaikra és újságírókra támadtak. Szégyen azokra, akik megpróbálják megfélemlíteni választott képviselőinket” – írta Macron a Twitteren.

Franciaország-szerte második hete tiltakoznak tömegek az üzemanyagokra kivetett környezetvédelmi adó január 1-jei emelése ellen. Szombaton országszerte mintegy 80 ezren vonultak az utcákra. Párizsban nagyjából 8 ezren tüntettek. A rendőrök könnygázt is bevetettek a békés tiltakozók közé vegyülő szélsőségesek ellen. A rendőrség szerint az incidensek azért robbantak ki, mert a tömeg elején délelőtt mintegy száz jobboldali szélsőséges rátámadt a rendőrökre. A szélsőségesek feltörték az utcaköveket és barikádokat kezdtek építeni az úton, illetve feldöntötték a biztosítókordonokat.

Az erőszakban körülbelül húsz ember sebesült meg, a rendőrök pedig több tucat gyanúsítottat előállítottak.