Emmanuel Macron elnökségének első 100 napja után a franciák mindössze 36 százaléka elégedett a munkájával – írja a Le Figaro.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció, szerk.

Jérôme Fourquet, az Ifop közvélemény-kutató cég igazgatója legújabb kutatásuk eredményéről azt mondta, “nincs többé nyári tűzszünet” és mostanra Emmanuel Macron francia elnök már “nem profitál kampánya varázsából”. 

Önmagában a mindössze 36 százalékos elégedettségi mutató is alacsony, ám elődeihez hasonlítva végérvényesen kiderül, az elnökség első 100 napja után milyen gyenge is ez az osztályzat: 2012-ben a megkérdezettek 46 százaléka találta megfelelőnek François Hollande munkáját – az akkori elnököt pedig az egyik legnépszerűtlenebb francia vezetőként tartották számon.
Macron még gyengébben szerepel, ha azt vizsgáljuk, hányan gondolják, hogy Franciaország a megfelelő irányba halad: ez az arány ugyanis mindössze 23 százalék.

Még a nyári olimpiai játékok 2024-es rendezési jogának elnyerése sem hozott pozitív változást a közhangulatban és a franciák arra várnak, hogy a reformokat tisztázzák és azoknak látható eredménye legyen, állítja Fourquet, de “jellemzően a skepticizmus az, ami eluralkodott”.

Az elemző szerint a belpolitikai döntések fogadtatását befolyásolja, hogy az elnök középutas politikusnak állítja be magát, és a különböző rendelkezéseket a különböző politikai oldalon állók támogatják.

Fourquet szerint mind Nicolas Sarkozy, mind François Hollande esetében bebizonyosodott, hogy a francia elnök hosszútávú megítélése az elnökség első nyara alatt alakul ki, ezért szerinte Emmanuel Macronnak rendkívül figyelmesnek kell lennie az elkövetkezendő hetekben.

(demokrata.hu)