Lindsey Graham South Carolina-i republikánus szenátor szerint abban az esetben, ha Trump elnök nem ragaszkodik ahhoz az 5,7 milliárd dolláros támogatáshoz, amelyre szükség van az Egyesült Államok és Mexikó határán megépítendő falhoz, az „lehetséges, hogy elnöksége végét jelentené”. A szenátor erről Sean Hannity műsorában beszélt a Fox News hírcsatornán szerda este.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A határvédelemmel kapcsolatos politikai csatározás miatt két hete ideiglenesen felfüggesztették egyes amerikai kormányhivatalok finanszírozását. Az úgynevezett government shutdown akkor következik be, ha a kongresszus nem tud megegyezni a következő kincstári évre vonatkozó költségvetésben.

Lindsey Graham azt nyilatkozta, támogatna egy olyan kompromisszumot, amely egyfajta előleget biztosítana a határfal megépítéséhez. Cserébe felajánlhatnának három évre szóló munkavállalási engedélyt nagyjából hétszázezer olyan, jelenleg illegális bevándorlónak, akik gyermekkorukban érkeztek az Egyesült Államokba. Ezen felül megerősítenék azok jogi helyzetét, akik bizonyos országokból érkeztek és jelenleg átmeneti védett státuszt élveznek, azonban nem adnának nekik lehetőséget az illegális bevándorlókra vonatkozó, úgynevezett „állapolgársághoz vezető út” (pathway to citizenship) használatára.

„Az elnök azt mondta, kössünk megállapodást. A demokraták válasza lényegében az volt, hogy ‘menjetek a pokolba’. Szükségünk van a falra, [a választók] a falra szavaztak, és csak úgy lesz meg, ha harcolunk érte” – magyarázta Graham. – „A legtöbb amerikai két dolgot akar: hogy megvédjük a határokat, emellett pedig méltányosak akarnak lenni olyanok irányába, mint például a gyermekként az országba érkezett illegális bevándorlók. (…) Harcolni fogunk. Nem tudom, mi lesz a vége, de nem adjuk fel, amíg meg nem kapjuk a pénzt [a büdzséből a falra]. Végünk van, ha republikánusként beadjuk a derekunkat ebben az ügyben”.