Bármennyire is szeretünk okoskodni, szinte lehetetlen előre látni bizonyos történelmi-társadalmi fejleményeket. 1980-ban például ki gondolta volna, hogy a Szovjetunió tíz éven belül összeomlik, és valószínűbbnek látszott, hogy 2018-ban repülő autók közlekednek, mint az, hogy mindenkinek a zsebében lesz a saját telefonja, amin mellesleg újságot olvashat és filmeket is nézhet.

Novemberben elhunyt az édesapám, és a könyveit rendezgetve, azokba bele-beleolvasva találtam az alábbi idézetet. Francois Jacob, orvosi Nobel-díjas francia biokémikus: A lehetséges és a tényleges valóság című könyvében (Európa Könyvkiadó, Bp. 1986., 15. old; az eredeti kiadás 1982-es) írja: „Miért van csak két nem, miért nincs három? Három nem: micsoda forrásul szolgálna a regényíróknak cselekménybonyolításukhoz, a pszichológusoknak új variációkhoz, a jogászoknak új bonyodalmakhoz. Ám ez talán túl sok volna számunkra. (…) Érjük be hát a kétneműségünkkel”.

Eltelt bő harminc év, és a repülő autóknál, önvezető metróknál, mobiltelefonnál és internetnél is valószerűtlenebb diadalt aratott a tudomány: Németországban immár hivatalosan is három nem van.
A tudomány megállíthatatlan.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció