„Amikor nem vagy benne biztos, hogy valami kamu-e vagy sem, akkor az mindig kamu.”
(Rolf Dobelli)

Hirdetés
Fotó: képernyőkép, YouTube

Sokféle módszerrel lehet elérni, hogy a nemzeti oldal fiai és leányai ostobának, bárdolatlannak, műveletlennek tűnjenek. Például úgy, hogy közülünk valaki, aki ostoba, bárdolatlan és műveletlen, jó szándékból tesz olyat, ami hitelünket rontja. Vagy esetleg úgy, hogy valaki az ellenoldalról szándékosan tesz közzé olyan tartalmat, aminek hitelessége enyhén szólva megkérdőjelezhető.

Támad a japán videó

Legalább harminc ismerősömtől kaptam meg azt a bizonyos videót, amelyben a „japán parlament” (sic!) arról ülésezik, hogy ők a mi rokonaink, ezért együttéreznek velünk Trianon miatt, sőt segítenek minket abban, hogy egykori határainkat minél hamarabb visszaállíthassuk. A videó szövege japán, alatta viszont ráégetett magyar felirat olvasható, amelyben bőszen emlegetik a turáni rokonságot, az együttérzést, a segítségnyújtást. Mivel ez – pláne a határrevízió miatt – hatalmas diplomáciai bonyodalmat kelthetne (már ha igaz lenne), megkértem félig magyar, félig japán ismerősömet, kislányom japántanárát, hogy ugyan, mondja már el, valóban összhangban van-e a kép és a hang.

Korábban írtuk

A válasz cseppet sem lepett meg: a kettő még csak köszönőviszonyban sincs egymással. A videón látható társaság nem a japán parlament, hanem csupán a költségvetési bizottság, s éppen a koronavírus miatti gazdasági állapotokról vitáznak, többek között arról, hogy Japánban lehetetlenség lett volna bevezetni az amerikai és európai korlátozó intézkedéseket. Aztán részvétüket fejezik ki az elhunytak miatt, majd folytatják a vitát japán gazdasági kérdésekkel. Persze mindezt a laikus is tudhatná, ha megtenné azt az egyszerű műveletsort, hogy a YouTube-on bekapcsolja a magyar nyelvre állított automatikus feliratozást.

Cui prodest?

Hogy kinek az érdeke ilyet tenni? Ahogy a bevezetőben is említettem, például egy olyan túlbuzgó, ostoba hazafinak, aki esetleg már tíz éve azzal kampányol szubkultúrájában, hogy a japánok távoli rokonaink. Pontosan ő híreszteli azt is, hogy a „Kijevi Múzeumban” rovásírásos magyar Miatyánk található (nem található). Vagy hogy a Föld lapos (nem lapos). Hogy minden felekezet kitermeli a maga vakhíveit, az teljességgel tudott. Ennek ékes bizonyítéka, hogy amikor Facebook-bejegyzésemben lerántottam a leplet a hamisítványról, az érkező kommentek még engem is megdöbbentettek. Volt, aki ezt írta: „tudjuk, hogy hamis, de még nem biztos”. A másik pedig egyenesen ezt: „hamisítvány, de ártatlan, és erősíti a hazaszeretetet. Olyan jó tudni, hogy más népek is mellettünk állnak.” 

Kíváncsi lennék, hogy ha az illető úr családi videóját, amin épp valami adomát mesél, angolul feliratoznám azzal a szöveggel, hogy az LMBTQ mennyire fontos, az abortusz pedig egy csuda jó dolog, s ezt elküldeném valami Soros-szervezetnek, ahol futótűzként terjedne, vajon akkor is ezen a véleményen lenne-e. Mert én azon a véleményen vagyok, hogy ami hamis, az hamis. S mivel otromba és túlzó maga a hamisítvány is, így egyaránt sérti mind a magyar, mind a japán nép érzékenységét. 

Avagy van okunk bőven büszkélkedni sokezer más dologgal, nem kell nekünk egy hamis feliratos videó a japánok együttérzéséről. Akik, teszem hozzá, imádnak minket, magyarokat.

Tanulják a nyelvünket, mesterien táncolják a néptáncainkat, Kodály-módszerünket még nálunk is nagyobb hatékonysággal adoptálták, s gasztrokultúránknak is hatalmas rajongói. 

A kézenfekvőbb lehetőség

A kézenfekvőbb lehetőség, hogy kinek állna érdekében elkészíteni egy ilyen videót, összefügg a fentebbi fejezetben leírtakkal. Sajnos mostanra oda jutottunk, hogy a komoly történészek által komoly kutatómunka során elért tudást egyesek semmibe veszik, kiforgatják, s két-három YouTube-videó megtekintése után képzett régészekké, történészekké válva saját téziseket alkotnak, melyeket úgy hintenek szét az interneten, ahogy gyomnövény a magvait. Erre az alapra ágyazva pedig számos olyan – CEU-n oktatott – liberális támadási technikát lehet elindítani, ami a nemzetállam pártolóit nevetségessé teheti. 

Elég, ha a képzett liberális feltölti ezt a videót, s néhány helyre bemásolja. Amikor pedig a film önálló életet kezd élni, csinál egy hatalmas leleplezést, amiben egyszerű dolga lesz; csak azt kell leírnia, amit fentebb én is leírtam. Hogy az átlag fideszes mindent, ami hazánkat dicséri, készpénznek vesz, hogy egy egyszerű fordítógépet se tud bekapcsolni, és így tovább. Számos ilyen lejárató kampány volt már, s lesz is még rengeteg hasonló próbálkozás. 

A mi dolgunk csupán annyi, hogy nem dőlünk be elsőre minden olyannak, ami azt mondja/írja, amit mi hallani/olvasni akarunk.

***

Az említett videót természetesen jelentettem a YouTube adminisztrátorainak, s megkértem ugyanerre számos ismerősömet is. Mindez egy napja történt, s a videó még mindig látható. Ez pedig a liberális hecckampány teóriáját támasztja alá. 

Mindenkit arra kérek, hogy legyen egy kicsit körültekintőbb!