A választási rendszer ismeretében az ellenzéki pártok (valamint még inkább az ellenzéki média) a koordinált jelöltállítást szorgalmazza, vagyis hogy a 106 egyéni választókerületben lehetőleg minél több helyütt csak egy ellenzéki jelölt álljon szemben a kormánypártival. Valóban, ez az egyetlen esély a Fidesz legyőzésére, és ez matematikailag akár meg is történhet, hiszen amíg a Fidesz biztos támogatottsága nem éri el az 50 százalékot (bár van olyan felmérés, ahol eléri), addig az összes többi párt együtt megverheti Orbánékat. Tegyük fel, hogy ez bekövetkezik, a lakosság többsége valóban nem támogatja a jelenlegi kormányt; győz az úgynevezett ellenzék.

És? Milyen kormány fog alakulni? Milyen parlament? Milyen koalíció? Ki lesz a miniszterelnök? Karácsonyra fog szavazni a jobbikostól az elempésig, gyurcsányistától kendermagosig mindenki? Vagy Szél Bernadettre? Vagy Vonára? Fodor Gábor a druszája mellett nyom majd gombot? Hogyan fognak akár csak egyetlen törvényt is elfogadtatni, amit egyaránt meg kell szavaznia Z. Kárpáttól Szanyin és Hadházyn át Gyurcsányig mindenkinek? Vagy majd „szakértői” kormány alakul, amelyből teljesen száműzik a politikát, és külügyestől pénzügyesig, egészségügyitől katonáig mindenki szigorúan csak „szakértő” lesz világnézet, belső meggyőződés, hit és politikai elképzelések, sőt bárminemű politikai múlt nélkül? És milyen lesz például a gazdaságpolitikájuk? Neoliberális „szakembert” kérnek fel, unortodoxot, megszorításpártit vagy gazdaságélénkítőt? Milyen lesz a viszony a határon túliakhoz? A Gyurcsány–Szanyi vonal érvényesül vagy Mesterházy Attila bocsánatkérése marad érvényben? Az oktatási miniszter Hiller, Dúró Dóra vagy Fodor szájíze szerinti lesz? Az egyházakhoz fűződő viszonyt Hegedüsné vagy Lendvai Ildikó határozza meg?

Miben fog egyfelé húzni a kabinet? Nem lesznek korruptak? Mi erre a garancia? De ha véletlenül csupa önzetlen Grál-lovag áll össze, akkor is édeskevés egy ország irányítására az, hogy nem lopnak el minden mozdíthatót. (Tudjuk, Orbánék mindent elloptak, ezért nem jut pénz családtámogatásra, rezsicsökkentésre, béremelésre, adósságtörlesztésre, Erzsébet-utalványra, sőt még stadionokra sem.)

Helyreáll a jogállam? Mi lesz a leendő, nemfideszes kormány felfogása a gyülekezési szabadságról? „A tüntetők szemét ki kell lőni!” Vagy a sajtószabadságról: „Ha az ellenzék tévét akar, vegyen magának!” A gazdaságpolitika pedig röviden ennyi: „Majd az IMF ad hitelt.”

Nem nehéz átlátni, hogy ha a teljes ellenzéki összefogás megvalósulna, és ez esetleg elhozná választási győzelmüket, abból tökéletes káosz alakulna ki. A németeknél két olyan párt (CDU/CSU–FDP) nem tudott megállapodni a közös kormányzásról, amelyik pedig korábban már volt koalícióban; vajon mekkora az esély teljesen eltérő hátterű, világnézetű, habitusú pártok együttműködésére?

A 2018-as választáson két alternatíva közül választhatunk: vagy a Fidesz győz vagy káosz lesz. Természetesen vannak olyan erők, amelyek abban érdekeltek, hogy az Európa elrablásáért vívott (nevezzük Soros-tervnek) harc egyik legfőbb ellenfelét, Magyarországot kiiktassák, de végtére is szavazni a magyar állampolgárok fognak. Ha az ő abszolút többségük úgy véli, Orbán Viktornál még a káosz is jobb, hát akkor meg is érdemeljük, akkor Magyarországnak valóban nincsen jövője.

Ezt azonban nem hiszem. Nemrég megjelentek olyan plakátok (talán a DK helyezte ki őket), amelyeken az állt: Orbán vagy Európa. A kérdés csakugyan ilyen egyszerű, egy kis módosítással: Orbán vagy káosz. Válasszatok!