„A hírnév olyan álarc, mely beleeszi magát az arcba.”
(John Hoyer Updike)

Hirdetés
Fotó: képernyőkép
„A gép hatósugarában tartózkodni tilos!” – Jakabékat ez nem érdekelte

Jakab Péternek nem kis munkával, nem kevés anyagi és erkölcs(telenség)i áldozatok árán sikerült elhitetnie viszonylag sok emberrel, hogy ő a nép egyszerű gyermeke, amolyan melós figura. Nos, ez a kép foszlott szerte akkor, amikor sleppjével egy (szerinte) Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó építkezésen kijött belőle az igazi énje.

Kádár méltó utódja

Aki nem tudná a történetet, röviden elmesélem. Jakab Péter pártelnök Steinmetz Ádám képviselőtársával, valamint galerijével egy építkezésre látogatott, hogy ott mondjon néhány O1G-vel kezdődő populista mondatot. Igen ám, de saját bevallásuk szerint itt egy munkagép majdnem ledózerolta őket. Aki látta a videót, az tudja, hogy a jármű valóban feléjük tolatott, s ezt figyelmeztető hangjelzéssel tette, hátulján egy hatalmas figyelmeztető felirattal, aminek az volt a lényege, hogy a munkagép útjából tessék szépen elmenni. S ekkor jött a Sas kabaréba illő rész. A slepp egyik tagja, egy bántóan rikoltozó hangú nő lényegében gyilkossági kísérlettel vádolta meg a munkást. 

Mindezt pedig tették úgy, hogy a filmben szereplők egyikén sem volt sem láthatósági mellény, sem munkavédelmi sisak, s egészen pontosan úgy álltak be, hogy hatásvadász filmjükhöz méltó biodíszletet szolgáltassanak az építkezésen dolgozó melósok. És ez a pont volt az, amikor kiderült, hogy Jakab Péternek mennyit számít a melós. Nagyjából semmit, kivéve azt a bizonyos vasárnapot, amikor szavazatát leadhatja. Máskülönben teljesen úgy működik, mint egykoron Kádár János, aki életében nem végzett kétkezi munkát, de még az általa használt tájszólást is ő maga találta ki.

Korábban írtuk

Megvilágosodás

A Facebook-poszt kommentjeit olvasva arra a megállapításra jut a szemlélő, hogy bizony ezt az akciót sok jobbikos is elítélte. A hozzászólásokban Jakab kap hideget-meleget, s rengetegen olvassák a fejére, hogy pontosan a melósok voltak azok, akiket nem tartott tiszteletben, mi több, egyenesen provokálta őket. Mindezt bőnyálú mészároslőrincezés közben. Csakhogy az a melós, akinek Mészáros Lőrinc ad munkát, szeretné is megtartani azt. S nemcsak azért, mert olyan világot élünk, ahol az ember sokszor nem válogathat az állásajánlatok közül, hanem mert egybehangzó vélemények szerint Mészáros kifejezetten jól megfizeti alkalmazottait, bedolgozóit. Szóval senki nem szeretne rendőrségre vagy bíróságra járni, mert egy provokátor a gépe elé ugrott.

Talán e fenti gondolatmenet miatt, vagy esetleg azért, mert a Jakabbal szemben ez egyszer kritikusan gondolkodók belehelyezkedtek a munkagépet vezető személy bőrébe, de a királyt pillanatok alatt lemeztelenítették. Amit úgy tettek, hogy lehúzták a saját szemükről a hályogot, s kiderült, hogy a király mindig is meztelen volt, egyszóval Jakab Péter mindig is egy uborkafára felkapaszkodott sznob milliomos volt, aki csak eljátszotta „a nép egyszerű gyermekének” szerepét. 

Ilyet akarunk?

Sokak fejében fordult meg a gondolat: „Valóban ilyen miniszterelnököt szeretnénk? Valóban egy ilyen ember reprezentálja bel- és külföldön hazánkat?”. Mert ami történt, az egész egyszerűen az a katartikus állapot volt, amikor a kaméleonlelkű Jobbik-vezér a valódi színét mutatja. S ez a szín hasonlatos egy kifordítom-befordítom bundához: mindig lehet alkalmazni, csak nem mindig ugyanazt az oldalát mutatva. Még egyszerűbben fogalmazva, Jakab Péter a melósok között ugyanazt a piperkőc, kihívó énjét hozta, amit a Parlamentben, csakhogy most nem az „urak” ellen ágált, hanem a melósok ellen. 

Viszont végre kiderült, hogy milyen beszélgetést folytat Jakab „úr” a melósokkal. Mert miután a 0,3 km/h-s irtózatos sebességgel tolatva feléje száguldó munkagép elől „alig tudott elugrani”, a gépet vezető melóst kezdte felelősségre vonni.

Nemrégiben Jakab Péter parlamenti felszólalásában ezt a kérdést tette fel Orbán Viktor miniszterelnöknek:

„Végigjártam a választókörzet falvait. És tudja, mit mondtak nekem az emberek?”

Szerintem azt, amit a derék munkagépvezető mondott:

„Mégis, mi a f..szt kerestek itt?”

***

Mi is ugyanezt kérdezzük. Mert tudjuk, kik ezek, tudjuk, honnan jöttek, s azt is, hogy mit akarnak: hatalmat minden áron. De ennyi ostoba sületlenség elkövetése után egyszerűen nem értjük, hogy ki a csuda hihet még nekik? 

Remélem, a választás közeledtéig egyre több ilyen alkalom lesz, amikor az ellenzéki vezérek akaratlanul is megmutatják azt a valódi, csúf és gonosz arcukat, ami mindegyikükre jellemző.