Fotó: MTI/Illyés Tibor
Hirdetés

Egy pillanatra tegyük zárójelbe a konkrét okokat, és nézzük semleges kívülállóként a történteket. Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője közhírré tette, hogy képviselőtársával, Donáth Annával Járóka Lívia Fideszes EP-képviselő alelnökké választása ellen kampányoltak. És ezzel magukra szabadították az ország nagyobbik felének mélységes ellenszenvét. Mert e többség szerint nem politikai hibát vétettek, hanem erkölcsi törvényt szegtek meg, a nemzeti szolidaritás törvényét.

A nemzet: kiterjesztett család. Otthon marhatjuk egymást, de a külvilággal szemben kötelező legalább a passzív szolidaritás. A családtagnak még a gyilkos ellen sem kötelező vallania, sem a jog, sem az erkölcs előtt. A politikában itthon üthetjük-vághatjuk egymást, de külföldön életbe lép a nemzeti szolidaritás törvénye.

Tisztességes ember idegenben nem rúg bele a honfitársába még akkor sem, ha nagyon nem ért vele egyet. Legföljebb hallgat.

A két hölgy nem hogy nem hallgatott, inkább nagydobra verték, hogy ahol tudtak, betartottak a honfitársuknak. Ha nem nő volna, roma, halk szavú, kedves ember, aktív szereplője a szegénység elleni küzdelemnek, a választók többségének szemében ez akkor is megbocsáthatatlan lenne. Így még inkább az.

Tudjuk persze, a politika nem kisasszonyfutball, ott mindenféle trükkök, stiklik, alkuk, ügyeskedések naponta megesnek, nem csodálkozik ezen senki. A cél eléréséhez sokféle eszközt fel szoktak használni. Ebben az esetben egy csöndes „nem” szavazat is simán elsikkadt volna, szóba sem kerül. De kiplakátolni azt, hogy betartottak a honfitársaiknak, végzetes hiba.

Cseh Katalin lépése a honi ellenzék jövőbeni esélyeit illetően felér Bangóné patkányozásával. Csak most az a különbség, hogy már nem egyedül a magát szabadságharcosnak képzelő Ujhelyi István, hanem az egész ellenzék beszállt a patkányozásba. A magyar ellenzék egyre szorosabban zárja be magát a saját fogyatkozó táborába, ahol egyre kevesebben egyre hangosabban kiabálják, hogy szétverik, lerombolják, tönkreteszik, ellopják, kiherélik, O1G.

Közben pedig az ország köszöni, egészen jól elvan. Sok minden nem tetszik, amit a kormány, a kormánypártok csinálnak – na de ha választani kell, azért nemigen marad kétség. Ezekkel? Annál bármi jobb.