Tavaly már egyszer foglalkoztam a Leicester futballcsapatának sikertörténetével (2016.05.04-én Leicester címmel a Jobbszél rovatban). Csak ismétlésképpen a legfontosabb adatok: 2015. március 21-én játszották az angol labdarúgó bajnokság harmincadik fordulóját, a Leicester City csapata kikapott (tizenkilencedszer a szezonban); 4 győzelemmel és 7 döntetlennel az utolsó (20.) helyen állt. Március 26-án a leicesteri katedrálisban eltemették a néhány évvel korábban egy parkoló alatt megtalált III. Richárd holttestét. A következő fordulóban, április 4-én, a leicesteri focisták 2-1-re megverték a West Hamet; a hátralévő nyolc meccsükből hetet megnyertek, végül a 14. pozícióban végeztek.

Mivel a fél évezred után megtalált és végtisztességet elnyert király temetése és a sírnak otthont adó város focicsapatának megtáltosodása közötti összefüggést ekkor még kevesen fedezték fel, a csoda rátett még egy lapáttal: a következő évben talán minden idők legnagyobb futballszenzációját okozva megnyerték az angol bajnokságot. A „szakértők” természetesen mindenféle hülye magyarázatot találtak a felfoghatatlan bravúrra, elkezdtek okoskodni, hogy hosszú távú munka gyümölcse, ilyen-olyan taktika, a tulajdonos (egy thaiföldi üzletember) zseniális húzásai stb.

A következő szezonban annak rendje és módja szerint a Leicester – képességeihez és hagyományaihoz illően – újra a középmezőny alján foglalta el jól megérdemelt helyét. Amikor azonban a kiesés szélére sodródtak, kirúgták a korábbi sikeredzőt, Ranierit és új ember került a csapat élére. A bajnokságban ekkoriban éppen zsinórban elszenvedett öt vereségen voltak túl (0-12-es gólkülönbséggel), egyébként pedig az addigi 25 meccsen összesen 5 győzelmet arattak. 

Rögtön az edzőváltás után megverték a Liverpoolt, és azóta is töretlenül győznek, egymás után ötször, vagyis öt meccsből nyertek annyiszor, mint korábban 25-ből. (A gólkülönbségük ezen az öt meccsen 13-4 volt az előző 0-12-höz képest!) Közben mellesleg továbbjutottak a Bajnokok Ligájában is, legyőzve a Sevillát. Tehát az új edző az addig vergődő csapattal 6 tétmeccsből 6 győzelmet aratott. S hogy miért írtam le mindezt? Emlékezzünk, a jelek III. Richárddal kezdődtek, akinek sorsát egy viszonylag ritka nevű angol drámaíró tette világhíressé. És vajon mi a neve annak a trénernek, aki az újabb csodáért felelős? Shakespeare. (Craig Shakespeare) Fogalmam sincs, hogy ki és mit akar ezzel üzenni. De ha ebből sem értünk, legközelebb megindul a Macbeth-ből ismert birnami erdő?