Fotó: youtube.com (képernyőfotó)
Hirdetés

Ha csak valaki le nem dob egy kommunikációs atombombát, és valamelyik jelöltről ki nem derül valami eget verő botrány, az első fordulóból három ember jut majd tovább: Jakab Péter, Karácsony Gergely és Dobrev Klára, jó eséllyel ebben a sorrendben.

Ez alapján a Jobbik szavazói közül sokan, akik amúgy is a pártjuk győzelmére számítanak (ahogy 2018-ban is tették), biztosak lesznek benne, hogy ezúttal meg is lesz a győzelem. Ennek az esélye azonban több mint kétséges. A Jobbik a Momentum és Pálinkás szavazói körében alig rendelkezik másodlagos preferenciával, és Márki-Zay támogatói közül sem nyerne sokat a második körben. Ugyanakkor javítja Jakab esélyeit, ha a baloldal által preferált két jelölt, Karácsony és Dobrev között megoszlanak a szavazatok. A legvalószínűbb, hogy ha ezzel a három indulóval rendezik a második fordulót, mindhárman közel azonos eredményt érnek el, és csekély különbség dönt közöttük.

A baloldal számára azonban rendelkezésre áll az ellenzéki miniszterelnökjelöltségért folytatott verseny megnyerésének receptje: ha csak egy jelöltet indít, akár Karácsony az, akár Dobrev. De az is elég, ha a második forduló előtt az egyik visszalép. Valószínű, hogy az első fordulót így is Jakab nyerné, viszont biztosra vehető, hogy elveszítené a másodikat.

Hatalmas csalódás lenne ez a Jobbik támogatóinak. Kérdés, hogy a vereségként megélt eredmény után milyen lenne a szavazói hajlandóságuk a valódi választásokon, különösen, ha egyéni jelöltet is csak keveset tudnak állítani.

Korábban írtuk