Fotó: MTI/EPA, szerk.
Hirdetés

Hónapok óta ment a nagy ígérgetés, hogy a nyugat-európai válogatottak csapatkapitányai Katarban szivárványszínű karszalagot húznak, ezzel állva ki az üldözött szexuális kisebbségek mellett. Most azonban úgy tűnik, a nagy terv léket kapott. A vendéglátó országot, az arab világot, az iszlám követőit, meg úgy általában minden nem hiperliberálist megnevelni kívánó IQ-negatív futballisták szerelemprojektje elvetélt. A FIFA letiltotta a színes jelzések használatát.

Most örvendezhetnénk, hogy győztünk. Hiszen mi már régóta mondjuk, hogy a politikának – különösen egy marginális, a labdarúgáshoz csak nagyon érintőlegesen kapcsolódó álproblémának és az ezzel való zsarolásnak – nincs helye a futballpályán. A nemzetközi szövetség mosakszik, hogy a szabályozás eddig is világos volt, eddig sem számított engedélyezettnek mindenféle politikai üzenetek karszalagos demonstrációja.

A hét leghangosabb szövetség (köztük az angol és a német) most hímez-hámoz és tudomásul vesz. Mert hát a FIFA mindenféle következményekkel, sárga lappal és eltiltással riogat, márpedig a nyugati focista addig karakán legény, amíg nincs veszélyben a milliós szerződése. A roppant tökös németek és angolok most nem mennek szembe a kirekesztő verdikttel? Mégsem elvi meggyőződés, erkölcsi fölény és megingathatatlan értékrend vezette őket például a magyarok elleni meccsen, hanem pusztán a megalázhatónak és megalázandónak vélt, lenézett magyarok megalázása a kényelmes, kockázatmentes magasból? Ha már tétje van (nem a szabadsága vagy az élete, mint amilyenek mifelénk a tétek, hanem egy nyamvadt sárga lap), akkor odalesz a morális felsőbbrendűség? Miféle hitvány, pökhendi, gyáva banda ez?

Persze, ha lezajlott a vb, a katari olaj is megindult Európa felé, akkor majd megint lehet érzékenyíteni a közép-európai gyarmatokon a primitív bennszülötteket. Már alig várjuk.

Korábban írtuk