„Csoda-lágyát símogató
Anyakéznek.
Ó be jó ez! Ez az emlő!
Ez a bölcső! Ez a fészek!”

(Sík Sándor: A tej himnusza – részlet)

Hirdetés
Fotó: shutterstock.com/funnyangel

Az az én bajom, hogy gondolkodom. Márpedig amiért gondolkodom, ennek okán vagyok is. S néha bizony nem jól vagyok. Legfőképpen akkor nem vagyok jól, amikor azzal kell szembesülnöm, hogy némelykoron a bürokrácia bürökpoharát vagyunk kénytelenek ivásra használni. Közérthetőbben: a páratlan hivatali szerv időnként elfelejti emberarcúvá tenni önnönmagát. 

Második korrekció

Kedves hölgyismerősömmel kávézgatok a tavaszi napsugarak langyos fényében fürödve, amikor a beszélgetés a semmitmondó témákról kicsivel komolyabb vizekre evez. A most 42 éves Zsuzsannánál hat évvel ezelőtt rosszindulatú emlőkarcinómát diagnosztizáltak. Átesett a szokásos keresztúton. Műtét, kemoterápia, sugárterápia… Közben csontsovánnyá fogyott, s fejét is háromszor kellett kopaszra borotválni. Aztán jött egy másfél éves, igen költséges utókezelés, megakadályozandó, hogy a rák újra támadjon. Felesleges elmondanom, hogy ez a fizikális tüneteken kívül milyen pszichés terheket rak egy kisgyermekes családanya vállára. 

Zsuzsa közli velem, hogy hamarosan újabb mellkorrekciós műtétje lesz. Egy már volt neki a közelmúltban. Saját szövetből (v.ö. zsírszövetből) pótolták a jobb melléből kivágott részt, a balt pedig szintén saját szövetből igazították a jobbhoz. Ám a műtét nem hozott kellő eredményt, így implantátum beültetése szükségeltetik. Amikor ideér mondandójában, az arca elkomorul. Kérdésemre szomorúságának okát is elmeséli.

Páratlan szerv

A május elejére tervezett beavatkozás során az operáló plasztikai sebész két implantátumot helyez majd az emlőkbe, oly módon, hogy az emlők azonos nagyságúak és szimmetrikusak legyenek. Mivel a műtét úgynevezett esztétikai helyreállító műtét, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (a továbbiakban OEP) fedezi a költségeket. Ám mivel anno daganatos szövet „csak” a jobb emlőben volt, így az OEP is csak a jobb emlő korrekcióját fizeti. A bal implantátum bekerülési és műtéti költségét, mindösszesen 150 ezer forintot már saját zsebből kell Zsuzsának finanszíroznia, ha azt akarja, hogy a beavatkozás valóban elérje a célját.

Az OEP tehát – ellentmondva a természettudományos tanoknak – páratlanként kezeli a máskülönben páros mellkasi szervként definiált emlőt. Fogalmam sincs, hogy ki és mikor alkotta meg így ezt a fajta szabályozást, de humánum terén lenne még mit tanulnia. Ez a fajta eljárás nem csupán embertelen, de a lehető legcinikusabb formában az, nélkülözve a valódi segíteni akarás minden ismérvét. Ez az a pont, ahol nem a felelősök keresése, hanem az azonnali változtatás szükségessége az elsődleges.

Női princípium

A női kebel talán a legismertebb női princípium, amely a nőiesség, a külcsín mellett az anyaságnak, a teremtésnek, a megújulásnak is a szimbóluma. Felesleges ecsetelnem, miféle borzalmas lelki defektusokat okozhat a hölgyek esetében egyik legfőbb ékük elvesztése vagy megcsorbítása. Aki ép ésszel bír, az felfogja, hogy felnőtt nővel ennél rosszabb nem sok történhet. Így amikor a női testnek ez a valóságos éke kerül veszélybe, mindent meg kell tennünk azért, hogy a lehető leghamarabb a lehető legjobb segítséget nyújtsunk a veszély elhárítása érdekében. 

Úgy gondolom – s bizton állíthatom, hogy nem vagyok egyedül e vélekedéssel –, hogy az OEP fentebb vázolt szabályát, valamint az összes ehhez hasonló szabályt azonnal felül kell vizsgálni, s valami újra, valami észszerűbbre, valami emberközelibbre cserélni. A várakozásra, a hezitálásra nincs idő. Ahogyan a sebészetben igyekeznek mindenképpen elkerülni a mastectomiát, azaz az emlőlevételt, s helyette úgynevezett emlőmegtartó műtétet alkalmazni, úgy, s olyan módon kell az utókezeléseket és az utólagos beavatkozásokat is modernizálni. Bürokrácia szintjén, úgy tűnik, mindenképp. 

***

Zsuzsannának ma még 150 ezer forintjába kerül, hogy újra teljes értékű nőnek érezze magát. Mindezt azok után a hatalmas anyagi áldozatok után, amiket a betegsége miatt elszenvedett. A munkából való kiesés, a költséges alternatív terápiák, a nem, vagy csak részben támogatott gyógyszerek és roboráló szerek után. Több tízezer sorstársának pedig hasonló Canossát kell járnia.

Márpedig a női mell páros szerv. Aminek páratlannak kell lennie, az a valódi és azonnali segítség.