„Nem kell minden gyereket beoltani, csak (…) azt, akit szeretnének felnevelni.”
(Novák Hunor)

Hirdetés
Fotó: shutterstock.com/Victor Moussa

Sajnos nemcsak a koronavírus mutálódik, hanem annak legalább annyira veszélyes mellékbetegsége, a maszktagadás is. Ahogyan az előre modellezhető volt, a vakcina kifejlesztésével egyidőben jelentek meg a vakcinatagadók és vakcinaszkeptikusok is. 

Előzmények

Már az első védőoltások kezdetén létrejöttek azok a csoportok, amelyek nem csak hogy tagadták az oltások hatékonyságát, de emellett vagy nevetségesnek, vagy kifejezetten károsnak találták azokat. Az első védőoltás feltalálója, Edward Jenner például, amikor a fekete himlő elleni védőoltásáról a Royal Society tudósai előtt szeretett volna értekezni, a következő válaszlevelet kapta:

„A Társaság Tagjának óvatosnak kellene lennie, és nem volna szabad kockára tennie megbecsültségét azáltal, hogy olyasmit nyújt be a tanult testület elé, ami ennyire eltér az elfogadott ismeretektől, ráadásul ennyire hihetetlen.”

Jenner módszere tehát eltért az 1790-es években elfogadottaktól, valamint hihetetlennek is találtatott. A kor orvostudományáról elég annyit elmondani, hogy a kokainfüggőséget akkoriban (s egészen a XX. század elejéig) heroinnal „gyógyították”. Jenner vakcináját emellett a köznép számos képviselője is elutasította, főként vallási okokra hivatkozva. A vakcina ugyanis tehenekből kinyert, legyengített kórokozót tartalmazott, s a bigottaknak az volt vele a gondjuk, hogy egy ostoba állat „vérét” az isteni szentséget hordozó emberi vérrel keverni halálos bűn. Sajnos ma is szép számmal vannak olyanok, akik vallási okokra hivatkozva utasítják el a védőoltásokat, ahogyan például a vérátömlesztést vagy a szervátültetést is. 

Modernkori kuruzslók

Az oltástagadás azonban akkor öltött tragikusan nagy méreteket, amikor az információs sztráda szélesre nyitotta mindenki előtt a tömegtájékoztatás kapuját. E a kapun valóságos barbárként dübörgött az emberek közé egy bizonyos Andrew Wakefield nevű angol orvos, aki 1998-ban, hamis kutatási eredményeket tartalmazó tanulmányában nem kevesebbet állított, mint hogy összefüggés van az autizmus és az MMR védőoltás között. 

Mint később kiderült, Wakefield haszonszerzési céllal állított valótlanságot. Kutatása felülvizsgálatát már 1998-ban megkezdték, s 2012-re mindösszesen 14.700.000 gyermeket vontak be a vizsgálatba, amelyből egyértelműen kiderült Wakefield hazugsága. Összehasonlításképpen: Wakefield 12 (!) gyermeket vont be a saját vizsgálatába.

Az emberek bizalma azonban – a tudományos vizsgálatok ellenére – megdöbbentő arányban sérült: 2000-re 80 százalék alá esett a beoltott gyermekek száma, ami járvánnyal fenyegetett. Ráadásul világszerte oltásellenes csoportok alakultak, amelyek már nemcsak az MMR, hanem minden más védőoltás ellen bojkottot hirdettek. 

Korábban írtuk

Hogy mi lett ennek az eredménye? 2011-ben Franciaországban több mint 15.000 gyermek lett kanyarós, 2012-ben az USA-ban több mint 50.000 gyermek kapta el a szamárköhögést. Ha megfigyeljük, hogy a koronavírus-járvány mely országban szedi a legtöbb áldozatot, azt látjuk, hogy ez az Amerikai Egyesült Államok. Itt a vírustagadó, oltásellenes lobbicsoportok próbálják befolyásuk alá vonni a közvéleményt, aminek hatására az USA nemcsak a covid-járvány idején, de minden más alkalommal, minden más létező vírusfertőzéssel szemben is világméretű gócpont lehet. 

Amerikai vagy orosz?

Nem kis fintora a sorsnak, hogy az első – a hazai teszteken is megfelelőnek találtatott – vakcina pont az USA-ból érkezett hazánkba, ráadásul kifejlesztésének alapjai Karikó Katalin professzor kutatásaihoz köthetők. S itt kell megemlíteni azt a bizonyos tízhónapos időintervallumot, ami valóban kevés, s épp ezért az oltásellenesek vesszőparipája. Szakemberek szerint egy oltóanyag felhasználásának kezdete az első kutatási fázistól számítva legkevesebb tíz év. Azonban hála Karikó professzor asszony 2005-ben szabadalmaztatott kutatási eredményeinek, ez a kifejlesztési idő – a veszély nagyságára való tekintettel – le tudott rövidülni. A szkeptikusok tehát valahogy nem akarják figyelembe venni, hogy a mostani Pfizer-vakcina közvetett módon 15 éves múltra tekint vissza.    

Nyilvánvalóan a Pfizer- és a Szputnyik-V-vakcina körüli viták is kiéleződtek hazánkban. A tagadók és szkeptikusok gyakran hivatkoznak az ellenőrizetlenségre és ellenőrizhetetlenségre a Szputnyik-V kapcsán. E szkepszisek egyike sem igaz. Az orosz oltóanyag ugyanazokon a teszteken kell hogy megfeleljen, mint a Pfizeré és az összes többi vakcina, és a magyar szakemberek jelenleg is vizsgálják. 

Mikrochipek és idióták

Sajnálatosan a legújabb oltásellenes trendről, a mikrochipek beviteléről sem szabad megfeledkeznünk. Ennek az irracionális félelemnek az idióta prófétái lépten-nyomon azt terjesztik, hogy a védőoltásnak álcázott, valójában desztillált vizes injekció egy olyan mikrochipet tartalmaz, amely bármikor, bárhol lekövethetővé teszi a beoltottat, ráadásul tudati befolyásolást is végre lehet hajtani a segítségével. Ez a teória nagyjából megfelel a laposföld-hívők „hitével”, érdemben tehát nincs mit kezdeni vele. 

Érdemes viszont megjegyezni, hogy e „tan” terjesztői a közösségi médiában, okostelefonjaikon posztolva hirdetik ostobaságuk manifesztumait, fel sem fogva, hogy egy olyan szerkezet segítségével, egy olyan felületen okoskodnak, amely lekövethetőség és befolyásolás szempontjából jó ideje piacvezetőként működik. Nyilván e tan tudományos alapjai vetekednek a bicsérdizmussal, a paleo étrenddel vagy a holisztikus gyógyítással, követőinek száma pedig vélhetően nem éri el azt a kritikus tömeget, amely már veszélyt jelent a társadalomra.

***

A védőoltások beadása megkezdődött. A szakemberek szerint a lakosság 60 százalékának beoltottsága szükségeltetik ahhoz, hogy elérjük a nyájimmunitást. Ettől a mérőszámtól ma még meglehetősen távol állunk, s igen nagy azoknak a száma, akik a „potyautas-szindróma” segítségével a többiek védettsége révén kívánnak védetté válni anélkül, hogy beoltatnák magukat. 

Akár így, akár úgy, de ezt a vírust le fogjuk győzni. S ha újabb veszély fenyeget, azon is diadalmaskodni fogunk. Mert amire ez a világméretű kór megtanított minket, az nem más, mint hogy az emberiség minden tagjának genomja ugyanolyan felépítésű. Egy világjárvány esetén tehát nincsenek ellenségek vagy ellenfelek. Ilyenkor csak és kizárólag sortársak és szövetségesek vannak.