Nem tudom elhinni, hogy ne tudná: Oroszországnak esze ágában sincs lángba borítani Európát, ahhoz semmiféle érdeke nem fűződik, hagyományos fegyverekkel nem is képes rá, az atomháborúba pedig maga is belepusztulna.

Hirdetés

Nem tudom elhinni, hogy ne tudná: Oroszország célja nem Európa, pláne nem a nyugati világ legyőzése, hanem a saját korábbi nagyhatalmi státuszának a visszaállítása. Azért indított háborút, mert veszélyeztetve látta ennek a lehetőségét.

Szerintem Morawiecki pontosan tudja ezt.

De azt hiszem, hogy ő most a pillanatot megragadva, a háta mögött az angolszász világ teljes támogatásával, a soha nem látott fegyverkezési programjával, az Oroszországgal szembeni kérlelhetetlenségével a saját országa egykori nagyhatalmi pozícióját próbálja visszaszerezni.

Méghozzá egyszerre Oroszországgal szemben és a szemlátomást sodródó Németország kárára.

Mintha Lengyelország történelmi revansot akarna venni a két szomszédos nagyhatalomtól elszenvedett évszázados szenvedéseiért. Mintha ki akarná vívni azt a pozíciót, hogy az új európai hatalmi rendszer sarokköve többé ne a német- francia tengely legyen, hanem a lengyel-brit-amerikai szövetség.

Oroszországot semmi sem menti azért a pusztításért, amit Ukrajnában elkövet.

De a világban igazi béke csak akkor jöhet el, ha minden erős állam lemond a nagyhatalmi politikáról.

Igaz, hogy ennek a kikényszerítésére csak a nagyhatalmak képesek. Szóval a történelem egy darabig még nem ér véget – ha csak a nagyhatalmak háborúja véget nem vet neki.

Korábban írtuk