Arisztid és Tasziló versenyeznek, hogy ki tud több formációt a szexuális együttlétre. Arisztid kezdi: van az, hogy a nő fekszik a hátán, a férfi pedig rajta… Mire Tasziló: nyertél, erre nem gondoltam. Megint Arisztid nyer, mert Taszilónak, akinek rengeteg ötlete van mindenféle formációkra, éppen csak a nyilvánvaló nem jut eszébe.

Segítsünk Taszilónak!

A honi ellenzék tele van ötletekkel arról, hogy hogyan kellene újra felépítenie magát a romokból, hogyan kellene visszaszereznie az esélyes kihívó pozícióját. Éppen csak a nyilvánvaló nem jut az eszükbe. Adjunk hát tanácsot, abban a nyugodt meggyőződésben, hogy úgysem fogadják el. 

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Mit tehet tehát az ellenzék? Például válaszokat kereshet azokra a kérdésekre, amelyek igazán érdeklik az embereket. Néhány témajavaslat:

  • A nemzet szerepe a modern világban.
  • Az egyházak szerepe a társadalomban.
  • Demográfiai helyzet.
  • Globalizáció.
  • Migráció.
  • Család.

Legalább röviden, gondolatébresztőként fussunk át ezeken.

Mi a nemzet szerepe a modern világban? A feloldás, megszüntetés felé kell haladnunk, vagy a megerősítés felé? A nemzet pozitív érték vagy negatív? Mennyiben az egyik és a másik? A határon túliak iránt a határon innenieknek van-e felelősségük – és viszont? Szavazzanak-e a határon túliak?

A vallás magánügy vagy közügy? Az állam egyházi szempontból legyen semleges vagy sem? Közügyekről nyilvánosan állást foglalhatnak-e egyházi személyek, vagy sem? Lássanak-e el közfeladatot az egyházak, vagy sem? Európa keresztény/keresztyén, vagy sem? Ha igen, az mit jelent? Ha nem, abból mi következik az egyházakra nézve? Lehet különbséget tenni egyházak között, vagy sem? 

A népességcsökkenés válság vagy természetes folyamat? Van ebben dolga az államnak, vagy nincs? Ha van, mi az? 

A globalizáció – áruk, ismeretek, emberek, normák, vágyak, félelmek és a tőke egyre akadálytalanabb áramlása – természetes folyamat, vagy torzulás? Mennyiben az egyik és mennyiben a másik? Mi az állam dolga ebben az ügyben? Van egyáltalán itt dolga az államnak?

Mi a migráció? Menekülés az üldöztetés elől, jólét-keresés, népvándorlás, gazdasági/kulturális területfoglalás? Vagy valami más? Mi a gyökere, mi a következménye? Mi az állam dolga, mit kell és mit nem szabad az államnak tennie? A migráció válasz a demográfiai kihívásra? Hogyan érinti a migráció a befogadó országokat, és hogyan a kibocsátókat? 

Mi a család? Mi a házasság, mi az értelme, mi dolga vele az államnak? A gyereknevelés magánügy vagy közügy, ha mindkettő, milyen mértékben az egyik és a másik? Elvárhat-e, támogathat-e, tilthat-e a család körébe tartozó dolgokat az állam? Milyen mértékig? 

Szó sincs arról, hogy ezzel vége lenne a kérdéseknek. De legalább ennyivel meg kellene próbálkozni. Hátha egyszer majd sikerül.