Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

–  Köztudott, hogy a folsav nélkülözhetetlen az egészséges magzati fejlődéshez, megfelelő szintje jelentősen csökkenti az idegcsőzáródási rendellenességek kockázatát. Arról viszont ritkán hallani, hogy nevezik boldogságvitaminnak is. Miért?

–  Sokan vélhetően azért nevezik így, mert a folsav alkalmazásával jelentősen javítható a depressziós betegek állapota, sőt szerepe lehet az Alzheimer-kór, a demencia megelőzésében, kezelésében is. Ez azonban nem minden. Számos, a szervezetünkben lejátszódó kémiai, biológiai folyamathoz nélkülözhetetlen. Részt vesz a vérképzésben, az aminosav- és nukleinsav-anyagcserében. B12-vitaminnal együtt szedve javítja a vérkeringést, csökkentve ezzel a stroke kockázatát. De szerepe van a megfelelő csontsűrűség fenntartásában is, vagyis a csontritkulás megelőzésében.

–  Mennyit képes raktározni a szervezetünk ebből a nélkülözhetetlen elemből?

–  A folsav a vízben oldódó vitaminok közé tartozik, a szervezet működésének szempontjából felesleges mennyiség a vizelettel együtt távozik. Éppen ezért magunknak kell gondoskodni pótlásáról, akár megfelelő étrenddel, akár úgy, hogy tabletta formájában vesszük magunkhoz a szükséges mennyiséget. Egy egészséges felnőttnek általában napi 300 mikro­grammra van szüksége, a várandós kismamáknak és a serdülőknek azonban ennél több, napi 400-500 mikrogramm bevitele ajánlott.

–  Milyen jelei lehetnek a folsavhiánynak?

–  Leggyakrabban fáradékonyság, az erőnlét látványos romlása, vérszegénység kialakulása jelzi, hogy megbomlott szervezetünk folsavegyensúlya. A feledékenység, a gyakori hangulatváltozás is intő jel lehet. Súlyosabb esetben megnövekedhet a stroke vagy éppen a szívroham kockázata. Azzal is számot kell vetnünk, hogy folsavhiány esetén jelentősen romlik ellenálló képességünk, így fokozottabban ki vagyunk téve a fertőzéseknek, az így szerzett betegségeinkből pedig nehezen gyógyulunk fel.

–  Mi okozhatja ezt az állapotot?

–  A háttérben rendszerint helytelen táplálkozási szokások állnak. Hasonló gondot okozhat az is, ha túlfőzzük az ételeinket, hiszen ez a vitamin a tartósan magas hő hatására elbomlik. Ám azt is tudni kell, hogy a folsav felszívódásához nélkülözhetetlen egy speciális enzim jelenléte a bélrendszerben. Idős korban előfordulhat, hogy ebből nem termelődik elegendő. Hasonló jelenséggel kell számolniuk az alkoholbetegeknek is. Az alkohol gátolja ennek az enzimnek a termelődését. A krónikus bélgyulladás szintén járhat felszívódási nehézségekkel, bizonyos gyógyszerek szedése szintén folsavhiányhoz vezethet. A fogamzásgátlók, barbiturátok, az epilepszia kezelésére alkalmas orvosságok szedése esetén például mindenképpen érdemes konzultálni az orvosunkkal pótlólagos folsavbevitelről. Annál is inkább, mert a folsavkészítmények vénykötelesek, nem lehet recept nélkül beszerezni őket.

–  Milyen élelmiszereket válasszunk, ha önerőből akarjuk fenntartani szervezetünk egyensúlyát?

–  Mindenekelőtt az olyan leveles zöldségeket ajánlom, mint a spenót, de magas a folsavtartalma a spárgának és a brokkolinak is. A gyümölcsök, a hüvelyesek, vagyis a bab, a borsó szintén gazdag e speciális vitaminban, hasonlóan a sertés-, marha-, kacsa- és libamájhoz. Az élelmiszerüzletek polcain találunk ugyan sokféle folsavval dúsított müzlit és gabonapelyhet, ezek azonban olyan sokszorosan feldolgozott, adalékolt élelmiszerek, amelyek rendszerint nem tartalmazzák az ígért mennyiséget. Nem pótolhatják tehát azt az adagot, amire szükségünk van, és amennyit megtalálhatunk a természetes alapanyagokból készült ételekben.