Fotó: T. Szántó György/Demokrata
Hirdetés

– Mióta nem kapható a testsúlycsökkentésre használt Saxenda injekció?

– Mintegy két hónapja hiányzik a patikák polcairól.

– Hogyan hat?

– Az előre töltött injekciós tollban levő liraglutidtartalmú gyógyszer az étvágyat szabályozó receptorokon keresztül hat, fokozza a teltségérzést és csökkenti az éhségérzetet. Hatékony orvosság, hiszen fél év alatt akár 18 kilogrammos fogyást is el lehet érni vele. Használata mellett rendszeres testmozgás javasolt. Vényköteles injekció, de a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem támogatja, így önköltségi áron egyhavi adagja mintegy 40 ezer forintba kerül.

Korábban írtuk

– Mikor írhatja fel a háziorvos, illetve az endokrinológus?

– 30 kg/m2 feletti testtömegindex (BMI) esetén. Társbetegségek, mint például a magas vérnyomás, illetve koleszterinszint, valamint obstruktív alvási apnoé nevű légzési probléma jelenlétekor, és 27 kg/m2 fölötti BMI-nél már javasolható. Egyéb esetben nem írhatja fel az orvos.

– A sajtóban megjelent hírek szerint a gyártáskapacitásbeli problémák mellett azért sem kapható, mert boldog-boldogtalan használja. Sokan egyenesen a celebek fogyókúrás csodaszerének tartják és úgy vélik, hogy az orvosok nem csak indokolt esetben írják fel. Ráadásul állítólag illegálisan online is beszerezhető. Valóban léteznek ezek a kiskapuk?

– A liraglutidtartalmú gyógyszer csak gyógyszertári forgalomban, személyre szabottan, receptre szerezhető be, és kizárólag orvosi kontroll mellett alkalmazható. Mellékhatásként allergiás reakciót válthat ki, hasnyálmirigy-gyulladást okozhat. A hazai betegek nem tudnak annyit elfogyasztani belőle, hogy ennek okán áruhiány keletkezzen az egész kontinensen. Az ezzel kapcsolatos információkat nem tartom életszerűnek. A jelentős túlsúllyal küszködő betegek kezelése ugyanakkor szintén fontos, hiszen enélkül magas vérnyomás, szívérrendszeri betegségek megjelenése vagy súlyosbodása veszélyeztet.

– Az elmúlt hetekben az a médiahír is borzolta a kedélyeket, hogy a cukorbetegek azért nem jutnak hozzá a gyógyszereikhez, mert a fogyni vágyók felvásárolták előlük a készleteket. Valóban veszélyben vannak ilyen szempontból a kettes típusú diabéteszes betegek?

– Különbséget kell tenni a fogyókúrázók és a cukorbetegek számára törzskönyvezett gyógyszerek között. Utóbbiak elsősorban nem a testsúlyvesztést célozzák, de tagadhatatlanul van fogyást előidéző mellékhatásuk is. Elképzelhető, hogy a Saxendáéval azonos hatóanyagú, de kisebb dózisban adható Victoza éppen ezért vált hiánycikké. Szintén eltűnt az Ozempic nevű injekció, de kiválthatók más gyártók azonos hatástani csoportba tartozó készítményeivel, ezenfelül az Ozem­pic már tabletta formájában is létezik. Összesen 8-9-féle diabéteszinjekció kapható a gyógyszertárakban, tehát ha egy vagy kettő éppen hiányzik, akkor is van helyette többféle alternatíva. A kifejezetten testsúlycsökkentésre szánt injekciónak azonban jelenleg nincs helyettesítő gyógyszere.

– Mikorra ígérik?

– A dán gyártó előrejelzése szerint február végéig várni kell rá, de hiánya a cukorbetegeknek felírt medicinákhoz viszonyítva nem életbevágó.