– Sokat hallani a szív, az érrendszer, a tüdő betegségeiről. Ám legfeljebb a cukorbetegek figyelnek hasnyálmirigyük állapotára. Mit tegyünk, hogy megőrizzük e fontos szervünk egészségét?

Hirdetés

– A hasüregben lévő pancreas rendkívül fontos szervünk, olyan enzimeket termel, amelyek segítik a megfelelő emésztést, például a fehérjék lebontását. Emellett különböző hormonokat is elválaszt, amelyek szervezetünk egyensúlyát szolgálják. Ez utóbbiak közül mindenképpen szólnunk kell az inzulinról, amelynek kulcsszerepe van a megfelelő vércukorszint fenntartásában.

Fotó: ShutterStock/JKorotchenkova

– A nagy ünnepek és lakodalmak környékén a túlterhelés váltja ki a heveny gyulladást?

– A hirtelen fellépő, kellemetlen tünetekkel járó hasnyálmirigy-gyulladás hátterében valóban megtalálhatjuk a mértéktelen evést és alkoholfogyasztást. Heves fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés és láz jelzi, hogy szervezetünk nem tud megbirkózni a heveny dőzsölés következményeivel. Mindazonáltal e hirtelen fellépő tünetegyüttest más is kiválthatja. Előfordulhat, hogy időben fel nem ismert epekő vagy epehomok került a pancreas vezetékébe. Ez szintén okozhatja a váratlan panaszokat. Ilyen esetekben csak a gyors műtéti beavatkozás hozhat változást a beteg állapotában. Egyszerűbb a gyógyítás, amennyiben a dőzsölés áll a hirtelen fellépő gyulladás hátterében. Enyhébb esetekben elég lehet az éheztetés, vagyis a szigorú diéta ahhoz, hogy e szervünk regenerálódjon. Ha ez nem elég, akkor a háziorvos is felírhat megfelelő orvosságot, amely megszabadíthat minket a gyulladástól.

– Vannak, akik akár hosszú hetekig kínlódnak az akut gyulladás tüneteihez hasonló panaszokkal. Nekik mit lehet ajánlani?

– Az elhúzódó, krónikus hasnyálmirigy-gyulladás hátterében gyakran a mértéktelen alkoholizálás áll. De ebben is főszerepet játszhat az elhanyagolt epekő. A gyakori hasfájás, hasmenés, étvágytalanság, gyors fogyás mindenkit arra figyelmeztet, itt az ideje egy alapos kivizsgálásnak, amely ezt a szervünket is érinti. Arról sem felejtkezhetünk meg, hogy a dohányosoknak komolyan kell számolniuk e kellemetlen megbetegedés kockázatával.

– Előfordulhat, hogy a cukorbetegség hátterében is ezt az állapotot kell keresnünk?

– Érdemes tudni, hogy a hasnyálmirigy szigetsejtjeinek pusztulása váltja ki az egyes típusú cukorbetegséget. Ez okozza az inzulinhiányt, amely a vércukorszint túlzott megemelkedéséhez vezet. E szigetsejtek pusztulása elsősorban örökletes tényezők számlájára írható. Annyit tudunk tenni, hogy pótoljuk a hiányzó inzulint.

– A statisztikai adatok azt mutatják, egyre gyakrabban fordul elő a hasnyálmirigy rákos megbetegedése, a halál­esetek száma pedig lassan átveszi a harmadik helyet az emlődaganattól az Európai Unióban. Hogyan alakulhatott ez így?

– A hasnyálmirigyrák rendkívül alattomos betegség. Hosszú ideig nem jelentkeznek kellemetlen tünetek, ami rendkívüli módon megnehezíti a korai felismerést, az esetleges műtétet. A tumor jelenlétét hasi ultrahanggal vagy CT-vizsgálattal lehet feltárni. Ezeket azonban általában csak panasz esetén végzik el. A rendkívül gyors fogyás, fájdalom jelentkezése készteti a betegeket arra, hogy szakorvoshoz forduljanak. Ám ilyenkor általában már nem sokat lehet tenni. Ezért olyan csekély az ilyen betegek túlélési esélye.

– Mit tehetünk, hogy elkerüljük e rettegett kórt?

– Az orvostudomány sajnos még nem ismeri e tumorfajta kialakulásának pontos okát. Bizonyos azonban, hogy az egyik legfontosabb kockázati tényező a dohányzás és az alkoholizmus. Az elhízást szintén meg kell említeni. Jó hír azonban, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben gazdag táplálkozás jelentősen csökkenti a daganat megjelenésének veszélyét.

Korábban írtuk