Fotó: ShutterStock.com/JurassicPaul
Hirdetés

– Ma már szinte minden családot elért a járvány. Ám a laikusnak úgy tűnhet, némileg minden embernél másféle tünetegyüttessel jelentkezik a Covid-fertőzés.

– Sajnos Magyarországon is megjelentek a vírus mutációi. A vuhani, vagyis az eredeti vírus szaglás- és ízvesztéssel jelezte, hogy elkaptuk a betegséget. A fiatal, egészséges embereknél a kísérő tünet a láz, az elesettség, gyengeség, fejfájás és enyhe nátha volt. A brit mutáns esetében gyakoribb, hogy először hasmenés, orrfolyás jelentkezik a szinte kötelező elesettség és végtelen gyengeség mellett, a betegséget nem mindig kíséri íz- és szagvesztés. A betegek elsöprő többsége már kezdettől lázra és kínzó köhögésre panaszkodik, de kiváló a szaglása, és ízeket is érez.

– Ma már mindenkit az foglalkoztat leginkább, hogyan lehet elkerülni, hogy kórházba kerüljön…

– A járványnak olyan szakaszában vagyunk, amikor bárki bárhol elkaphatja a fertőzést a legnagyobb körültekintés mellett is. Éppen azért azt javaslom, mindenki vásároljon a patikában gyorstesztet, amivel első lépésként gyanú esetén letesztelheti önmagát. Ha pozitív lesz a teszt, haladéktalanul jelezzük a háziorvosunknak. A negatív teszt sajnálatosan nem altathatja el a gyanúnkat, mert ezek az eszközök nem mindig adnak valós eredményt. Különösen, ha igazolt covidos van a környezetünkben, ne elégedjünk meg a negatív eredménnyel, kérjünk PCR-tesztet. A legfontosabb tudnivaló, hogy az enyhe tünetekre se legyintsünk, haladéktalanul forduljunk orvoshoz, mert nagyon gyorsan rosszabbodhat az állapotunk.

Korábban írtuk

– Az állapotromlást hogyan lehet megelőzni?

– Pozitív teszt esetén háziorvosunk felírhatja a Favipiravir nevű készítményt, amit ingyen beszerezhetünk minden patikában. Bárki, aki tudja a tajszámunkat, kiválthatja számunkra. Ez az egyetlen gyógyszer ma még, amely megakadályozhatja, hogy vírusok gyors szaporodásnak induljanak a szervezetünkben extrém módon terjedő gyulladást okozva. A Favipiravir adagolása ugyan első látásra kicsit meghökkentő lehet, de be kell tartani az orvosi utasításokat. Az ajánlott mennyiség az első napon kétszer 8 tabletta, a második naptól kétszer 3. Ez ugyan szokatlan dózis, de segítségével jó eséllyel megelőzhetjük a kórházi kezelést.

– Ez az egyetlen teendőnk?

– Nem. Fontos, hogy a D-vitamin-bevitelt is emeljük. A betegség első napjaiban akár 12 ezer NE szedése ajánlott, később csökkenthetjük napi 3000 NE-re az adagot. Tudni kell azt is, hogy a Covid-vírusok fokozzák a vérrögképződés, emiatt a trombózis vagy embólia kialakulásának veszélyét. Ezért a fertőzötteknek ajánlatos vérhígító injekció adása, különösen, ha veszélyeztető társbetegsége is van.

– Sok Covid-fertőzöttet hetekig erős köhögés kínoz. Ettől hogyan lehet megszabadulni?

– Ezen segíthet bármelyik Azithromycin-hatóanyagú készítmény, amennyiben gyulladásos folyamatra van gyanú. Ezt is felírja a háziorvos, hacsak valamiért nem ellenjavallt ez a gyógyszer. Ha igen, akkor bizonyára ő tud javasolni olyan készítményt, amely enyhíti a panaszokat, de nem összeférhetetlen valamilyen más társbetegségünkkel. Köhögéscsillapító is alkalmazható.

– Mikor kell mindenképpen kórházba menni?

– Nem szabad halogatni a kórházi ápolást, ha nehéz légzés és erős mellkasi fájdalom jelentkezik. Ha pontosabb állapotfelmérésre vágyunk, érdemes beszerezni egy véroxigénszint-mérőt, ami szintén kapható a gyógyszertárakban. Ha a készülék legalább 95 százalékot mutat, akkor nem kell megijednünk. Még elfogadható a 90-95 közötti érték is. Ám ha az oxigénszintünk 90 alá esik, akkor már oxigénpótlásra szorulunk. Ehhez már csak kórházban juthatunk hozzá, ha nincs otthon saját oxigénpalackunk. Ha kis mozgásra is légszomjjal reagál a szervezetünk, vagy beszéd közben hamar görcsös köhögés jelentkezik, az azt jelzi: veszedelmes tüdőgyulladásunk van. Ilyenkor sürgősen hívni kell a mentőket.