Fotó: Anna81/Shutterstock.com
Hirdetés

– Ember legyen a talpán, aki decemberben és januárban képes ellenállni a hagyományos menüsorok, a desszertek, csokoládé és bonbon csábításának. Mit tegyünk, hogy a tél végén is beleférjünk a ruháinkba?

– A helyzet kulcsa a háziasszonyok kezében van. Nekik kell dönteniük, mi kerüljön az asztalra. Számos trükköt bevethetnek, hogy ne kalóriabombákat tálaljanak fel, mégis megőrizzék a megszokott ízeket is.

– Milyen trükkök ajánlhatók?

– Az már közhelynek számít, hogy kerülni kell a zsíros húsokat, az ételek alapjának szánt, nagy mennyiségben alkalmazott szalonnazsírt. Ezek jó szolgálatot tettek ugyan régen, amikor az volt a cél, hogy zsírpárnákat növesszünk a téli hideg ellen, ám manapság inkább megviseli a szervezetünket. A köretek helyes megválasztásával is sokat tehetünk az egészségünkért.

Korábban írtuk

– Üzenjünk hadat a rizsnek, a krumplinak?

– Nem kell átesni a ló másik oldalára. Ám az semmiképp sem árt, ha nem teszünk annyi rizst a töltött káposztába, és a nehéz hagymás tört krumpliból is kevesebbet készítünk a megszokottnál. A rizsből szintén kevesebbet kell főznünk, ha a köretet kiegészítjük párolt vagy sült zöldségekkel, salátákkal, savanyúsággal. Ezek nem csak a választékot színesítik. Miután rostokban gazdagok, amellett, hogy kevesebb kalóriát tartalmaznak, hamarabb okoznak teltségérzetet. Ez pedig csökkenti annak a veszélyét, hogy túlegyük magunkat. A zöldségfélék mellett ilyenkor is bevethetjük köretként a kompótot, ami szintén oda vezet, hogy hamarabb jóllakunk. Az én családom körében például népszerű a részeg alma és a részeg körte. Ezeket a megszokottnál kevesebb vízzel kell elkészíteni némi fűszerezéssel, és az almához két deci száraz fehérbor, a körtéhez ugyanennyi száraz vörös kell. Ezek az ínyencségek nem csak a sültekhez kiválóak, édességek mellé tálalva csökkentik a bevitt cukormennyiséget.

– Mi legyen a diós- és mákosbejgli-hegyekkel, habos és krémes süteményekkel?

– Valószínűleg palotaforradalomhoz vezetne, ha ezeket száműznénk az ünnepi asztalokról. Azt viszont megtehetjük, hogy csökkentjük a felhasznált cukormennyiséget. Nem csak a bevitt szénhidrátmennyiséget apasztja, az édességek gazdagabb ízűek lesznek, érvényesülhet a különböző alapanyagok ízvilága is.

– Gyakran nem is az okoz gyomorpanaszokat, hogy a kelleténél többet eszünk egy ültő helyünkben, hanem a folyamatos csipegetés viseli meg az emésztőrendszerünket. Egyszerűen ellen kell állni a kísértésnek?

– Sokan arra hivatkoznak, a dietetikusok is azt ajánlják, hogy egészségesebb, ha többször eszünk kevesebbet. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a folyamatosan nassolhatnánk. Az ünnepek alatt is kell időt hagyni arra, hogy megemésszük, amit megettünk. Ezt segítheti az a trükk, ha a sütemény nincsen folyamatosan kéznél a lakás minden szobájában. Radikálisan csökkenthetjük így a kísértéseket.

– Sokan állítják, hogy rendszerint képesek tartani a súlyukat, megengedhetnek maguknak egy-egy kilengést. Igazuk van?

– A nehéz, kalóriában, szénhidrátban és zsírban gazdag ételek nem csak a mérleg nyelvét lendítik meg. A gyomor mellett megterhelik a májat, a hasnyálmirigyet, az érrendszert. Éppen ezért én ilyenkor is a mértékletességre szeretném felhívni a figyelmet.