Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

A hálaadás az Amerikai Egyesült Államok egyik legfontosabb ünnepének számít, amelynek alkalmával az emberek egy aratási lakomával adnak hálát az ősszel betakarított termésért. A hagyomány egészen az angol telepesek idejére nyúlik vissza, napjainkban pedig az amerikaiak minden év november negyedik csütörtökén körülülik a vacsoraasztalt, ahol rokonokkal, barátokkal vagy családtagokkal tradicionális ételeket fogyasztanak.

Az infláció viszont erre az ünnepre is rányomja a bélyegét, ugyanis idén a hálaadásnapi vacsorán fogyasztott ételek árai is megemelkedtek. A mezőgazdasági szövetség tanulmánya szerint egy tipikus hálaadásnapi vacsora többek között egy 8 kilós pulykát, közel 4 liter tejet, burgonyát, sonkát és zsemléket is tartalmaz.

A portál kiemeli, hogy a 3–8 kilós pulyka ára a múlt héten elérte az 1,99 dollárt fontonként (1 font = 0,45 kilogramm), amely 57 százalékos emelkedést jelent az egy évvel ezelőtti 1,15 dolláros árhoz képest.

Mindemellett a csont nélküli sonka ára szeptemberben 13,6 százalékkal nőtt – azaz fontonként 5,50 dollárra szökött fel – az egy évvel ezelőtti árához képest, a burgonya 27,7 százalékos emelkedés után 1,02 dollárra ugrott fontonként, a fehér kenyér ára pedig szintén fontban mérve 10,7 százalékkal növekedett, így 1,75 dollárba került. Egy gallon friss teljes tej ára 16,6 százalékos ugrással 4,18 dollárra szökött.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk