A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az ülésről beszámoló, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az egészségügyben 2019-ben elindított, négylépcsős béremelési program alapján az idén januártól 21 százalékkal nőtt az állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben a járó-, fekvőbeteg- vagy alapellátásban dolgozó ápolók bére. Az orvosok átlagbére az elmúlt évtizedben két és félszeresére nőtt, a tavaly megkezdett többéves, átfogó bérfejlesztésnek köszönhetően pedig még tovább emelkedik. Az idei év elejétől 20 százalékkal többet keresnek a szociális, kulturális és a bölcsődei területen dolgozók – ismertették.

Hirdetés

A rendvédelmi és honvédelmi alkalmazottak négy év alatt egységesen 35 százalékos illetményfejlesztése 2022-ben érkezett el záró üteméhez – írták. A fegyveres és rendvédelmi szervezetek hivatásos tagjai idén februárban hathavi fegyverpénzt kaptak és a kormány döntése alapján szeptemberben megvalósult az újabb béremelésük első lépcsője is, a második pedig 2024. január 1-jén lesz esedékes.

A TIM közleménye szerint a kormány a létfontosságú közszolgáltatásokat végzők munkáját a keresetek lendületes emelésével is elismeri. A folyamatos bérrendezések a költségvetés mindenkori teherviselő képességéhez igazodva javítják a közszférában dolgozók és családjaik anyagi helyzetét, életminőségét – tették hozzá.

Korábban írtuk