Jelentősen visszaszoríthatja az adóelkerülést, hogy vasárnaptól az étel- és italautomaták forgalmát, valamint a nagy értékű számlák adatait online módon ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – közölte a Pénzügyminisztérium vasárnap az MTI-vel.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A tárca várakozásai szerint az intézkedésnek és a nagy értékű számlák ellenőrzésének köszönhetően néhány éven belül Magyarországon 10 százalék alá csökkenhet az adóelkerülés mértéke.

Az automaták átláthatósága az EU minden tagállamában gondot jelent, ám az ágazat kifehérítése Magyarországon a végéhez ért azzal, hogy mostantól csak felügyeleti egységgel ellátott készülékek üzemelhetnek – tették hozzá. 

Az adóhivatali összeköttetésnek köszönhetően – mint írták – a NAV egy lekérdezéssel ellenőrizheti a bevallásban feltüntetett bevételeket. Hangsúlyozták, hogy az intézkedés a tisztességes vállalkozókat védi a bevételek eltitkolását üzletvitelszerűen végző adócsalóktól. 

A közlemény felidézte, hogy már a 2015-ben bevezetett regisztráció is több tízmillió forint többletbevételt hozott a költségvetésnek, emellett csaknem ötezer illegális automatát szereltek le. 

Az adóelkerülést visszaszorító intézkedéseknek köszönhetően az adórés mértéke a 2013. évi 20,9 százalékról 13,7 százalékra csökkent 2015-ben. 

Az Európai Bizottság tanulmánya alapján a becsült áfaadórés így a régiós átlag felére csökkent 2015-ben – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium.