Hirdetés

A magyar származású Zoltan Bathory 2005-ben, Las Vegasban alapította zenekarát, amelynek nevét egy filmtől kölcsönözte. Annak apropóján, hogy már kilenc­éves korában gyakorolta a dzsúdót, majd a különféle harcművészeteket sajátította el, végül fekete öves mestervizsgát tett, napjainkra pedig rangos versenyek győzteseként szerzett hírnevet magának. Tudását az élet különböző területein hasznosította, de mindig nemes cél érdekében. Többek között alapítványt hozott létre a veterán, főleg a háborúkból lelki sérülten hazatért, valamint otthontalanná lett katonák megsegítésére, anyagilag támogatja továbbá a szolgálat közben elhunyt rendőrök családtagjait. De nemcsak az emberekkel törődik, tagja az orrszarvúak vadászata ellen tiltakozó szervezetnek.

E szemlélet megjelenik szerzeményei szövegében és zenekara klipjein is, ennek egyik jellemző példája a tűzoltók áldozatos helytállását bemutató Blue On Black, amelynek gitárszólóját Brian May (Queen) játssza vendégként.

Miközben sok metálzenekar dallam helyett csupán a divatos hörgésre helyezi a hangsúlyt, az FFDP a kemény és feszes megszólalás mellett énekkel színesíti számait. Ez nem véletlen, hiszen Bathory zenei világára többek között olyan példaképei hatottak, mint a svéd gitáros Yngwie Malmsteen, a Judas Priest énekese, Rob Halford, aki Lift Me Up című kislemezükön a mikrofont is kezébe vette, valamint az Iron Maiden. A brit zenekart követik abban is, hogy szintén egy lemezborítóikon látható rémalak ellen vívják harcukat az igazság oldalán. Márpedig a világ tele van olyanokkal, akik és amelyek háborúk, időjárási szélsőségek képében veszélyeztetik az emberiség és az emberek jövőjét.

Sajátos hasonlóság jelenik meg a Metallica és egyik albumuk címe között: az And Justice For All náluk And Justice for None.

Korábban írtuk

Zoltan Bathory saját származását hangsúlyozza, amikor a dallamos Brighter Side Of Grey klipjében sokkal több időt és nagyobb hangsúlyt kapnak Budapest nevezetességei (köztük a Szent István-bazilika, a Hősök tere, a Deák téri óriáskerék, az Országház, a belváros utcái), mint New York felhőkarcolói, a párizsi Diadalív, a londoni Tower híd, a moszkvai Kreml és a kínai pagodák.

Szüleiről, gyermekkoráról nem nyilatkozik, sok híres kortársával ellentétben nem kitalált vagy valós magánéleti botrányaival kíván a tömegtájékoztatás élére és a bulvárlapok címoldalára kerülni. Zenekara ennek ellenére világszerte sikeres, új albumaik listavezetőként kezdik életüket.

Sajátos szójáték a 2020-as F8 lemezcím, ami egybeolvasva Feight, angol kiejtése pedig feit. Írott változata a fate, jelentése: sors. Idén megjelenő After Life albumukról egyelőre csak néhány tétel ismert, de azok is sejtetik, hogy mi várható.