Fotó: MTI/Soós Lajos (szerk.)
Hirdetés

Az ellenzéki oktatáspolitikus szerint a járványügyi veszélyhelyzetben kiderült, mennyire szükség lenne a jól működő egészségügyi és oktatási rendszerre és arra, hogy jól működjenek az idősgondozó intézmények.

Hozzátette: kiderült az is, mekkora veszteségei voltak ezeknek az ágazatoknak az elmúlt években a kormányzati elvonások miatt.

Arató Gergely kiemelte: Magyarországon kétsebességes egészségügy alakult ki, amelyben az átlagemberek számára egyre nehezebben és egyre kevésbé érhető el a jó minőségű szolgáltatás.

Korábban írtuk

Eközben az elit számára létrejött egy magánegészségügyi rendszer, amely valóban jó minőségű szolgáltatást tud nyújtani – tette hozzá.

Kitért az egészségügyi dolgozók járvány idején tanúsított áldozatos munkájára, amelyhez szerinte igen kevés segítséget kaptak a kormánytól.

A DK ezért azt javasolja, kezdjék el rendbe tenni az egészségügyet, növeljék legalább az európai átlagra, 6 százalékra a terület állami finanszírozását a GDP-hez képest. Növeljék fokozatosan kétszeresére az egészségügyi dolgozók, orvosok bérét – mondta.

Hasonló a helyzet az oktatásban is – mutatott rá, és kritizálta, hogy az elmúlt években elmaradt az oktatás digitális átállítása, a felkészülés a korszerű módszerekre.

Hatalmas erőfeszítéseket tettek a pedagógusok és a szülők, hogy fenntartsák az oktatást az elmúlt években – mondta, és sokkal több támogatást, megbecsülést szorgalmazott a területen dolgozók számára.

A DK ezért azt javasolja, hogy az oktatás GDP-hez viszonyított arányát szintén növeljék 6 százalékra. Adják vissza azt a bért, amelyet elvettek a pedagógustól az elmúlt években, hiszen a bértábla esetében azt ígérték, hogy a minimálbérhez igazodik a béremelés mértéke – közölte, és rámutatott: első lépcsőben 35 százalékos növelésre van szükség. Arató Gergely szerint sokkal többet kellene költeni digitális tartalmakra, eszközökre is.

A DK megerősítené a szociális intézményeket is, ahol több bérre, megemelt finanszírozásra van szükség – hangsúlyozta.