Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Hirdetés

– Huszonhat évvel ezelőtt nyitottam a boltot a Budagyöngyében, és nagyjából egy évtizeddel ezelőtt jutottam el addig, hogy a minőségi, ha úgy tetszik, a prémiumtermékek felé szeretnék fordulni – meséli Károly József. – Életem során szerencsém volt: nagyon sokszor találkoztam akkor a megfelelő emberekkel, amikor éppen kellett. Így hozott össze a sors például Huszár Krisztián séffel is, akivel teljesen átalakítottuk az árukínálatot. Azóta is együtt dolgozunk és jó barátok lettünk.

Mint mondja, alapelve, hogy csak olyan termékeket árul, amiket ő is szívesen megenne. Baromfi, tőkehús esetén például az az elvárása, hogy ne legyen benne hozamfokozó, antibiotikum vagy hormon, késztermékek esetén pedig adalékanyagok vagy olyan tartósítószerek, amik nem természetesek.

– Felvágottakat éppen ezért sokáig nem árultam, mígnem találkoztam a megfelelő partnerrel: Verőcén gyártatunk, így pontosan tudom, milyen alapanyagból, milyen recept alapján készülnek. Maximálisan megbízom bennük, hiszen a hentest, aki ezeket a felvágottakat és szalámikat készíti, tizennégy éves korom óta ismerem, egy iskolába jártunk, ugyanúgy gondolkodik a minőségről, mint én. Hasonló gondossággal igyekeztem kiválasztani azokat is, akiktől például a kolbászt, vastagkolbászt szerezzük be, hiszen ott is érhetik az embert kellemetlen meglepetések. A vékony kolbászokat Gödöllőről és Mezőberényből hozzuk, míg a vastagkolbászt egy harmadik forrásból vesszük.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Korábban írtuk

Károly József azt mondja, hogy bár ez talán első hallásra meglepő lehet, de a legnehezebb feladat az évek során az volt, hogy megfelelő minőségű csirkehúst tudjon beszerezni.

– Nagyjából öt év kellett, hogy megtaláljuk a jó megoldást. Most már eljutottunk odáig, hogy tartatunk magunknak csirkét, ebből el tudjuk látni az üzletet, ha pedig kiegészítjük a megszokott kínálatot például gyöngytyúkkal, csakis kistermelővel dolgozunk együtt. Pulykát nem árulunk, csak karácsonykor és hálaadáskor, amikor nagy rá a kereslet, de azt is saját magamnak tartatom, hogy ne legyen tele hormonnal és hozamfokozóval – sorolja, hozzátéve, szerencsére jó minőségű sertést, marhát, kacsát és libát is lehet itthon beszerezni, egyedül a borjúhúst hozzák be külföldről.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

És hogy miképpen hat a járvány a keresletre?

– A pandémia természetesen a mi életünket is bizonytalanabbá tette. Ebben a két és fél évtizedben kialakult egy olyan rutin, hogy januárban szinte pontosan meg tudtam mondani, milyen forgalmunk lesz decemberben. Valószínűleg nem lepek meg senkit: most nincs így. A prémiumtermékek iránti kereslet valamelyest csökkent, míg az alaptermékekből több fogy az első hullám óta – mondja Károly József. – Teljesen mások lettek a vásárlói igények, ezekhez kell igazítani a szolgáltatást. Igyekszünk kényelmesebbé tenni a vevők életét, ezért vezettük be például a házhoz szállítást. A másik újdonság, hogy egyelőre péntekenként, illetve majd karácsonykor készételeket is árulunk.

A fotó a koronavírus-járvány második hulláma előtt készült

Károly József hozzáteszi: a járvány alatt kiderült számára, hogy akikkel régóta együtt dolgoznak, azokkal valóban szoros kapcsolat, ez a baráti kör pedig összezárt és segíti egymást a mostani helyzetben.

– Ádám Csaba séffel dolgozunk együtt, az alapanyagot mi adjuk, az ő feladatuk az ételek elkészítése. Most éppen kaszinótojás, töltött káposzta, kocsonya van a pultban, a halászléből az első alkalommal kis túlzással tíz perc alatt elfogyott negyven adag, karácsonyra lesz Wellington bélszín és sült kacsacomb is. Tatár beefsteaket régóta készítünk, de lehet kapni sült libamájat is. Olyan sikeres volt a próbaidőszak, hogy úgy döntöttem, az ünnepek és a vírus után is lesz ilyen lehetőség, a készétel-kínálatot pedig a vásárlóink igényeihez igazítjuk – teszi hozzá Károly József, megjegyezve, hogy a legbüszkébb arra: ma már nincs a pultban nagyipari termék, így minden termék minőségéért garanciát mer vállalni. A jó húsra pedig remélhetőleg mindig lesz igény.