Dukai Miklós az ötmilliárd forint értékű útfejlesztési program projektzáró sajtótájékoztatóján arról beszélt, az önkormányzat a 2020-ban a térségi fejlesztési igények támogatására megjelent kormányhatározat segítségével jutott hozzá a vissza nem térítendő forráshoz.

Hirdetés

A kormányhatározat nyilvánossá tétele, valamint a támogatói okirat aláírását követően jutott hozzá a pénzhez a város, amely így saját ütemezése, kitűzött céljai, valamint a projektek előkészítettsége szerint valósította meg a beruházást – ismertette.

Dukai Miklós hozzátette, a nyíregyházi projektben több mint 4,8 milliárd forintot fordítottak a kivitelezési munkálatokra, a fennmaradó mintegy 150 millió forintból például az ingatlanvásárlásokat, a tervezést és a műszaki ellenőrzést finanszírozták.

Kovács Ferenc, a nyírségi nagyváros Fidesz-KDNP-s polgármestere elmondta, 2010 előtt az önkormányzati utak mintegy hatvan százaléka földút volt Nyíregyházán, és a meglévő aszfaltutak nagyobb része is felújításra szorult. Ezért a helyhatóságnak 2013 óta a közúti infrastruktúrafejlesztés a prioritása: 2018-ra mintegy hatmilliárd forint értékű útfelújítási kiviteli tervcsomag készült el, a központi költségvetés pedig ötmilliárd forintos forrást biztosított a tervek megvalósítására.

A szigorú gazdálkodásnak köszönhetően a városi költségvetésben évről évre megmaradt összeg egyik felét az óvodák és a bölcsődék felújítására, a másik részét pedig az utak építésére fordították – hangsúlyozta a városvezető.

Kovács Ferenc elmondta, a 2021-ben indított első ütemben tizennyolc aszfaltburkolatú út épült meg a városban, a második ütemben pedig húsz földutat aszfaltoztak le, öt nagy forgalmú belvárosi útszakaszt pedig felújítottak.

Szabó Tünde kormánybiztos, a város fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a belterületi utak mellett folyamatos a térségi úthálózat fejlesztése is, a héten tette közzé a NIF Zrt. a Debrecen és Nyíregyháza közötti gyorsforgalmi út tervdokumentációját.

Vinnai Győző, a város és a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, történelmi léptékű útfejlesztés történt Nyíregyházán, a közlekedésfejlesztés területén „szintet lépett” a város.

Korábban írtuk