A magyar kormány minden támogatást megad az ukrajnai háborús menekülteknek mind Magyarországon, mind pedig Kárpátalján – húzta alá Azbej Tristan Ungváron, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőivel folytatott találkozót követően.

Hirdetés

Az államtitkár bejelentette, hogy a magyar kormány újabb 200 millió forinttal támogatja az egytálétel akció folyatását, valamint további 120 millió forintot szán egyéb karitatív tevékenység támogatására. Ezenkívül a jövő héten ugyancsak a kormány támogatásának köszönhetően érkezik Kárpátaljára egy 210 millió forint értékű, gyógyszereket, egészségügyi készítményeket és eszközöket tartalmazó szállítmány.

Barta József, a KMKSZ alelnöke emlékeztetett arra, hogy Magyarország az Európai Unió és a NATO tagjaként támogatta az eddig elfogadott összes határozatot és szankciót, kiáll Ukrajna mielőbbi európai uniós csatlakozása mellett.

„Az a humanitárius segítség, amit Magyarország nyújt Ukrajnának és Kárpátaljának, Magyarország történetében egyedülálló”- fogalmazott Barta József. A segítségre a jövőben is nagy szükség lesz, hiszen Kárpátalja hivatalosan 230 ezer menekültet fogadott be, de a valós számuk ennek a duplája lehet – mondta a KMKSZ alelnöke – ami súlyosan megterheli az ellátórendszert a megyében.

Azbej Tristan találkozott a Hungary Helps által biztosított Egytálétel Programban részt vevő helyi vállalkozókkal. A szervezet munkatársai egy hónap alatt mintegy 60 ezer adag meleg ételt juttattak el a Kárpátaljára érkezett menekülteknek.

Az államtitkár a helyszínen tájékozódott a háborús menekültek ellátásában résztvevő Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Egyház kárpátaljai képviselete, valamint a Kárpátaljai Református Egyház Diakónia Központja munkájáról. Azbej Tristan Ungváron egy kisbuszt adományozott a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegyének, ami megkönnyíti majd a Magyarországról érkező adományok eljuttatását a rászorulókhoz.

Korábban írtuk