Fotó: MTI/Lakatos Péter
Történelmi zászlókat visznek katonák a nándorfehérvári diadal 567. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, Hunyadi János Halászbástya melletti szobránál 2023. július 22-én.
Hirdetés

Gion Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a templomok harangjai immár több mint fél évezrede megszólalnak déli 12 órakor. Onnantól fogva van ez így, hogy a keresztény világ ráeszmélt: veszélyben van társadalma, kultúrája, értékrendje és létezése – jegyezte meg.

Ekkor ugyanis egyre fenyegetőbbé vált az oszmán terjeszkedés, ennek ellenére hiányzott az európai összefogás és a Magyar Királyság megsegítésének szándéka – mutatott rá.

Gion Gábor azt mondta, Callixtus pápa egyike volt azoknak, akik felismerték a közelgő veszélyt, ezért elrendelte, hogy a templomokban delente szólaljanak meg a harangok, és a hívek imádkozzanak a törökkel szembeni győzelemért.

Rövidesen a harangok már nem könyörgésképpen zúgtak, hanem hálából, és zúgnak azóta is, hogy emlékeztessenek: őseink hatalmas győzelmet arattak az akkori világ legfélelmetesebb hadserege fölött – emlékeztetett a HM államtitkára.

Utalt arra, hogy a középkor törökellenes küzdelmének leghíresebb csatáját 1456. július 14. és 21. között vívták. A többszörös túlerő dacára Nándorfehérvár tornyára nem került fel a félholdas zászló.

A magyar hadtörténet egyik legfényesebb sikere hét évtizedre állította meg a török terjeszkedést – tette hozzá.

Gion Gábor elmondta: napjainkban szobrok, közterek viselik Hunyadi János nevét, róla nevezték el a haza védelmében kiemelkedő munkát végzőknek odaítélt díjat is.

A „nagy törökverő” alakja és élete évszázadok elteltével is példa lehet, még egy olyan korban is, amikor nem divat történelmi példaképeket választani – jegyezte meg.

Hangsúlyozta, Hunyadi a hazáját védte a végsőkig, mindenkor Magyarország érdekét tartotta szem előtt, akkor is, ha ennek vagyona vagy saját testi épsége látta kárát.

Az Országgyűlés 2011-ben július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította – idézte fel.

„Hazánkat szerető magyarként kötelességünk számontartani minden napot, amelynek okán azok lehetünk, akik vagyunk: önálló, független nemzet, keresztény értékekkel és identitással, a mindenkori békére törekvéssel” – emelte ki.

„Nándorfehérvár mindannyiunknak szóló, máig élő üzenete az, hogy ha a hit és a hazaszeretet kitartással és elszántsággal párosul, az még egy vesztesnek ítélt csata sorsát is megfordíthatja” – hangoztatta az államtitkár.

A nándorfehérvári diadal évfordulója alkalmából Hunyadi János szobránál korábban koszorút helyezett el Novák Katalin köztársasági elnök, az ünnepnapon pedig a kormány nevében Gion Gábor; Kövér László házelnök képviseletében Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke; a vezérkari főnök képviseletében Vadászi Norbert ezredes; a Budavári Önkormányzat nevében pedig V. Naszályi Márta polgármester.

Korábban írtuk