Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Hirdetés

– Hetekig találgatták a sajtóban, mi lesz a Pesti TV: csupán egy internetes videocsatorna vagy valódi televízióadó? Néhány nappal az indulás előtt már mindenki számára tudható: az utóbbi.

– Igen, ez egy valódi tévé, olyannyira, hogy akár egy egyszerű, bármelyik elektronikai üzletben megvásárolható anten­nával is fogható lesz az egész országban szeptember 14-től, illetve a Digi kivételével a televíziós szolgáltatók alapcsomagjába is bekerül.

– Milyen tévé lesz?

– Ez egy befektetők pénzét kímélő, gazdaságos, de profin összerakott csatorna lesz. Nagyon jó csapat jött össze. A Pesti­Srácok.hu-s gárda kiegészült internetes influenszerekkel, olyan fiatalokkal, akiknek van mondanivalójuk a világról, és néhány nagy öreggel is, akik megtanítják nekünk a televíziózás fortélyait. Vagyis lesz minden, ami egy nagy tévében, csak éppen kisebben. Például csak egy nagyobb stúdiónk van, Újpalotán, emellett még a PestiSrácok Déli pályaudvarhoz közeli szerkesztőségének épületében is egy kicsi, úgyhogy mióta a próbafelvételek zajlanak, kétlaki életet élünk. Nem kis feladat így megszervezni a munkát, de ettől igazán izgalmas. Sokan vállaltan amatőrként vágtak bele ebbe, de ez is volt a cél: nem konkurenciát akarunk teremteni mondjuk a Hír TV-nek, hanem szeretnénk behozni egy új hangot – ami természetesen markánsan patrióta, jobboldali, konzervatív hang lesz. Ezek az új emberek ugyanakkor bár végső soron ugyanazt gondolják, mint mi, mégis egészen máshonnan indulnak, és másképp magyarázzák meg, miért jó a világnak, ha a fehér, keresztény és heteroszexuális nők és férfiak is boldogulhatnak benne, mások mellett, természetesen. Ezért is választottuk azt a jelmondatot, hogy „Pesti TV: a normalitás lázadása”. Ugyanis ma ott tartunk, hogy normálisnak lenni lázadás, deviánsnak lenni, az a korszellem.

Fotó: a Pesti TV Facebook-oldala

– Főleg tőlünk nyugatra…

– Ha megnézzük ennek a tévének az előképeit, akkor Amerikában látunk hasonló csatornákat, ahol a Trump-kampányban a hangjukat hallató, tömegeket megszólító influenszereket hiába igyekeztek kiszorítani a mainstream médiából, nagy nehezen tévés képernyőt kaptak, és ezután is megőrizték az internetről, rádióstúdiókból hozott stílusukat. Mi is hasonlót tervezünk. Aki nézte a Pesti­Srácok.hu videóit, az látta, hogy azokra is jellemző volt a kötetlen, szókimondó, remélem, sokszor humoros hangvétel. Ezt szeretnénk a tévéképernyőre is átültetni. Természetesen úgy, hogy megfeleljen a televíziós követelményeknek, éppen ezért nagy tapasztalatú, professzionális stáb segíti a munkánkat.

– Milyen jellegű műsorok lesznek?

– Klasszikus tévéhíradóra ne számítsanak a nézők, és külső anyagokat is viszonylag keveset készítünk majd, hiszen nem tudunk sok stábot mozgatni. Ugyanakkor ide, a stúdióba próbálunk minél több színes egyéniséget elhívni, a másik oldalról is, vagyis vállaljuk a vitát, ahogyan az elmúlt években a PS-en is. Az indulás után, az ősz folyamán fokozatosan egyre több lesz majd az élő adás, azt tervezzük, hogy idővel szinte a teljes produkció élőben lesz látható. Bár az elnevezés megtévesztő lehet, nemcsak a budapestiekhez szólunk, hanem országos tévé leszünk; a Pesti TV név arra utal, hogy a PestiSrácok.hu-n megszokott kérlelhetetlen igazságkeresés fogja jellemezni az új csatornát is.

Fotó: a Pesti TV Facebook-oldala

– Augusztus folyamán egyre több rövid, csípős humorú, gegekkel operáló videó került fel a pestisracok.hu/pestitv oldalra. Sok ilyen lesz a csatornán is?

– Dezse Balázs mint Leia hercegnő, Jeszenszky Zsolt mint a Star Trek hőse, a Blair Witch Project stílusában az erdőben keresett függetlenobjektív újságírás… Aki a promóciós videók oldalára kattint, valóban láthat ilyen jellegű anyagokat is. A gegek, rövid imázsfilmek forgatása folyamatosan zajlik majd az adás indulása után is, ezekkel azt szeretnénk kifejezni, hogy azért, mert az ember fontos közéleti témákat tárgyal ki, még nem kell lenyelnie egy nagy karót. Lehetünk könnyedek, próbálhatunk viccesek is lenni, ha a téma megengedi, miközben nyilvánvalóan vannak olyan ügyek, amelyekkel kapcsolatban nincs ok a poénkodásra. Izgalmas próbálkozás például, hogy híradó helyett, hétköznaponként főműsoridőben, este kilenctől Jeszenszky Zsolt Politikai hob­bista című hírshow-ja lesz látható, amelyben hasonlóan laza stílusban, fontos vendégekkel próbáljuk majd kibeszélni a közéleti eseményeket. Azt is lehet majd látni a műsorrácsban, hogy este nyolc és tíz órakor, ami az Arcok, illetve Küzdőtér címkével ellátott műsorsáv, sok olyan szereplőnek lehetőséget adunk majd, aki eddig nem vagy csak nagyon ritkán jelent meg a képernyőn. Nyilván emiatt lesz példa olykor bájos amatörizmusra, adódhatnak bakik, hibák, de éppen azt szeretnénk deklarálni, hogy a közéletbe mindenki beleszólhat. A koronavírus-járvány első hullámánál is láthattuk, hogy olyan emberek kezdtek el politizálni, akik eddig nem foglalkoztak közélettel, százezreknek-millióknak lett hirtelen véleményük a közügyekről, mi pedig azt gondoljuk, ezeket az embereket meg lehet szólítani. De csak akkor, ha nem azt látják, hogy a politika olyan, mint a B-közép a futball­stadionokban, ahol csupa számodra ismeretlen rigmust skandálnak a körülötted állók, ha addig nem voltál még meccsen. Szeretnénk közérthetőek lenni, és szerintünk egyebek mellett a humor is segít megérteni a politikai eseményeket. Azt várjuk, hogy a tévés nézettség mellett fontos lesz ezeknek a videóknak az internetes karrierje is, ezért a főbb műsorokat igyekszünk a lehető leghamarabb visszanézhetővé tenni a PestiSrácok.hu-n, valamint a Pesti TV oldalán, illetve kivágott, rövidebb részleteket természetesen a közösségi médiában is terjeszteni fogunk, hogy ezzel talán olyanokat is rászoktassunk a tévénézésre, akiknek az elmúlt években esetleg készülékük sem volt.

– Kik lesznek az állandó szereplők?

– Szarvas Szilveszter vagy Bohár Dániel mellett a PS csapatából jó néhányan – így Tisóczki Flóra, Zelenka Dóra, Dezse Balázs vagy Ambrózy Áronék – megjelennek majd a képernyőn, ahogy a már említett Jeszenszky Zsolt is. Ábrahám Róbertet vagy Varga Ádámot eddig az internetes videócsatornájukról ismerhették, és hozzájuk hasonlóan más vloggereknek, influenszereknek is szeretnénk lehetőséget adni. Fábry Szabolcs nagyvázsonyi polgármester Krokodilagy című műsorában a bel-pesti körökből a vidéki Magyarország felé érkező gyalázkodásokra válaszol majd. A Facebookról ismert Trollfoci közösségének is lesz élő műsora, valamint kulturális és olyan vallási műsor is látható majd, amiben nem csupán a történelmi egyházak, hanem újkeresztény gyülekezetek is megjelennek. Dokumentum- és játékfilmeket is sugárzunk, amiket Csurka Dórának köszönhetően úgy válogatunk össze, hogy legyen a mi gondolkodásunkhoz illeszkedő mondanivalójuk. Szeretnénk szélesíteni a tévénéző és politizáló réteget, megszólítani a ma még inaktív huszonéveseket is az idősebb generáció mellett.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

– A balliberális sajtót élénken foglalkoztatja, ki áll a Pesti TV mögött. Milyen konstrukcióban működik majd a csatorna?

– A Vaszily Miklós médiamenedzser által alapított Progress Média Kft. bízott meg minket ezzel a feladattal, vagyis ez egy vállalkozói tőkéből elindított televízióadó, míg a PestiSrácok.hu szerkesztősége műsorgyártóként, kreatív alkotóként vesz részt a munkában. A műsorok részben a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó Hung-Ister stúdiójában készülnek, ami bizonyítja, hogy az ellenzéki sajtóban megjelent állításokkal szemben jó a viszonyunk és együttműködésre törekszünk korábbi munkahelyeinkkel, barátainkkal, kollégáinkkal, így természetesen a Hír TV-vel is. Nagyot hibáznánk, ha például a Hír TV nézőit akarnánk elcsábítani: a Pesti TV nem konkurencia, hanem új hang szeretne lenni.

Korábban írtuk