Nyilván nem kellemes, amikor szembesítik ritkaságszámba menő tettével, melyet a svéd közszolgálati csatorna videójában elkövetett saját hazája ellen, jól átgondolt, vegytiszta politikai megfontolásból. Ne bántódjék meg az indokoltnál jobban, de az a műsor kritikán aluli, durván egyoldalú és elfogult, példátlanul gonosz, mely Magyarországról olyannyira hamis képet fest – svéd fiatalkorúaknak szánva –, hogy arra nehéz udvarias kifejezéseket találni – fogalmazott közösségi oldalán Kocsis Máté, miután Gulyás Márton meghívta őt a Partizán című műsorába.

Hirdetés

Korábban a Mandiner egyik olvasója jelezte a lapnak, hogy Svédországban a nyolcadikos diákoknak társadalomtudomány órán az EU és a demokrácia címet viselő filmet vetítettek, amelyben Gulyás Márton is megszólalt, szerinte

Magyarországon a demokrácia 2010 óta lassan megszűnt.

A Partizán műsorvezetője a videóban többek között arról beszélt, hogy a kormány korlátozza a sajtó- és szólásszabadságot és rendeletben szünteti meg a genderszakokat. A nyilvánvaló hazugságokra semmilyen magyar kormányzati reakciót nem kértek, és a balliberális nyilvánosságban manapság divatos tényellenőrzés is elmaradt, az objektivitás elvárása a svéd közszolgálati vállalatnál vélhetően erre már nem terjed ki.

 A Magyarországot lejárató videó végén Gulyás Márton arra is kitért:

hiába tűnik úgy, hogy Magyarországon demokrácia van, hiszen vannak választások, attól még egy elnyomó, autokrata rezsim uralkodik.

A kisfilmmel kapcsolatban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is megszólalt a Kormányinfón, Szijjártó Péter pedig levelet küldött Tobias Billström svéd külügyminiszternek, Kocsis Márton pedig előbb Esztergomban, most pedig a közösségi oldalán reagált. A frakcióvezető hosszasan ír arról, mit gondol a videóról és a filmben megszólaló műsorvezetőről.

Korábban írtuk

Ha egy csepp tisztesség (és bátorság) szorult volna a műsor készítőibe, akkor nem a legádázabb politikai ellenfeleinknek tekinthető brüsszeli liberális politikusokat szólaltatták volna meg, mint Guy Verhofstadt és Judith Sargentini, vagy nem a jelenlegi magyar kormányt végletesen gyűlölő amerikai dollármilliárdos, Soros György egyetemi beosztottját kérdezték volna, sőt – tovább megyek – akkor nem önt, mint az itthon egyik legismertebb liberális propagandistát szólaltatták volna meg – fejtette ki véleményét Kocsis.

Az a műsor szégyen, az abban foglalt hazugságok, rosszindulatú sugalmazások itthon helyükön kezelhetők, külföldön azonban sértik Magyarország érdekeit. Az a műsor hazánkat egy másik európai ország polgárai számára hamis színben tünteti fel, s Ön ebben örömmel vett részt, sőt – egyfajta előremenekülésként – most is azt mondja, fenntartja az ott elmondottakat. Kérem tehát, ne csodálkozzon azon, ha mindezt még jó néhányszor felemlegetjük majd – mondta.

Kocsis Máté hozzáfűzte, a svéd NATO-csatlakozás lassításáért ezúttal Gulyás Márton is sokat tett, hiszen komoly diplomáciai feszültséget szít a két ország között.