Az ország, amely feladja a szuverenitását, amely hagyja, hogy róla mások döntsenek, az előbb-utóbb el fog tűnni a térképről – mondta a Demokratának Lázár János építési és közlekedési miniszter. Miért életveszélyes a háborúpárti politika, milyen nemzeti ügyet árult el Magyar Péter, mit gondol a politika elcelebesedéséről, lesz-e felhőkarcoló Rákosrendezőn, és mit kell tennünk, hogy megnyerjük a XXI. századot? Interjúnk.

Hirdetés

További témáinkból:

Megy-e önként?

Ultimátumot kaptak az üzemanyag-kereskedők Nagy Mártontól. Két hetük van rá, hogy önkéntes alapon a régiós átlaghoz igazítsák az áraikat, ellenkező esetben a határidő lejárta után a kormány beavatkozik. Visszajön az árstop és a 480-as benzinár a kutakon? Egyáltalán, miért magasabb a hazai átlagár a régiósnál? Utánajártunk.

Skandináv Babilon

Svédország sokáig a fejlett világon belül is bezzegországnak számított. A gazdasági prosperitás, a kiemelkedően jó közbiztonság, a társadalmi szolidaritás, no meg persze a bőkezű szociális juttatások elementáris vonzerővel hatottak a kevésbé szerencsés országok polgáraira. Az ország szinte mindenkit befogadott. Így ma már a lakosság negyede külföldi. Riportunk Stockholmból.

Mire elég az amerikai csomag?

Féléves huzavona után Amerika döntött Ukrajna további támogatásáról. A kongresszus elfogadta, a szenátus megszavazta, Joe Biden elnök pedig alá is írta a 60,8 milliárd dolláros csomagot. De mire lesz elég mindez? A kínzó lőszerhiányt megoldhatja, javíthatja a morált, így lassíthatja az orosz előrenyomulást, a háború menetének megfordításához azonban nem elegendő.

Virtuális szerelmek kora

Óriási veszélyt rejtenek magukban a virtuális társat kínáló alkalmazások. Világszerte több mint tízmillióan tartanak fenn „romantikus” kapcsolatot a mesterséges intelligencia virtuális terében partnert imitáló chatbotokkal – és ez nem disztópia, hanem a valóság.

Az örökkévalóság ráncai

Mi határozta meg a régi korok emberének időhöz való viszonyát, és mi a maiét? Hogyan fürkészték a jövőt Mátyás király kortársai? Megállíthatjuk-e az órát, üstökön ragadhatjuk-e a pillanatot? E kérdésekre is választ ad az Országos Széchényi Könyvtárban Az idő arcai címmel rendezett időszaki tárlat.

Korábban írtuk