Fotó: YouTube (képernyőfotó)
Hirdetés

A progresszív ideológia mindenek felett álló erkölcsi küldetésének tekinti a világ felszabadítását, éppen ezért természetéből adódóan nem állhat meg, amíg fel nem szabadította a nyugati kultúra minden négyzetcentiméterét. A világ többi részével kevésbé törődik, mint ahogy azzal sem, hogy „felszabadító” törekvése során átgázol az olyan hagyományos liberális értékeken, mint amilyen a szólásszabadság vagy az egyesülési szabadság – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Ed West brit író. Ed West a július 28–30. között Esztergomban tartandó MCC Feszten is fellép, előadásának témája a Szólásszabadság vagy gyűlöletbeszéd címet viseli.

Érzelmi kommunizmusként tekintek a progresszív világnézetre – fogalmazott az író, aki szerint a „haladó gondolkodásúak” elnyomókra és elnyomottakra, jóra és rosszra osztják fel a világot, amiben szerintük a konzervatív erőket, a jobboldalt a fanatizmus és az elnyomás kultúrája határozza meg, ezért veszélyt jelentenek az emberek biztonságára. West szerint ezeket az elképzeléseket a legképzettebbek és legbefolyásosabbak vallják, akik lelkesen hirdetik világnézeteiket az egyetemeken. – Ezekre a zömében amerikai egyetemekről érkező radikális progresszív elképzelésekre Nagy-Britannia különösen érzékenynek mutatkozik. Azonban amíg a tengerentúlon az amerikai alkotmány első kiegészítése (vallásszabadság, szólás- és sajtószabadság, békés gyülekezéshez való jog és a polgárok államhoz való fordulásának joga – a szerk.) védelmet nyújt a rivális ideológia dominánssá válásához, ez a briteknek nem áll rendelkezésükre. Naivan nézünk szembe egy vírussal, ami ellen semmilyen immunitásunk sincsen – vallja a brit író.

Nagy-Britanniában a véleménynyilvánítás és gyűlöletbeszéd viszonyát West szerint kiválóan szemlélteti az, hogy a múlt hónapban húsz hét börtönbüntetésre ítéltek egy rendőrt, amiért egy privát üzenetben rasszista viccet osztott meg másokkal. Vagy az, amikor egy tinédzsert hat hétre ítéltek el, amiért rasszista üzeneteket küldött egy fekete futballistának.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán.

Korábban írtuk